8 Березня вже не за горами. А це ще один привід зробити приємне оточуючим вас жінкам. Муссовую троянду, про яку піде мова, зможуть створити для улюблених чоловіки, яким подобається експериментувати на кухні. Але ж і жінки дарують подарунки своїм матерям, донькам, сестрам … І немає сумніву, що цей солодкий презент захопить цінительок краси.
Щоб десерт вийшов презентабельним, важливо точно слідувати рецептом, дотримуючись кількості інгредієнтів і температурного режиму.
Про тонкощі приготування муссовой троянди «ФАКТАМ» розповіла кондитер з Чернігова Валентина Веревкина.
— Найпопулярнішими подарунками на 8 Березня залишаються квіти та солодощі, — каже Валентина Веревкина. — Солодощі можна приготувати і власноруч. Сьогодні ми з вами приготуємо смачний муссовий десерт у формі троянди. І у нас буде подарунок два в одному: квітка і солодкість з ароматом вишні та шоколаду.
— Прекрасна ідея!
— Для її втілення нам необхідна силіконова кондитерська форма. Якщо у вас такої немає, можна муси шарами відлити в порційні стакани або креманки. Із вказаної кількості інгредієнтів може вийти 20 невеликих муссових трояндочок.
Муссовая троянда
В основі мусу у нас буде англійська крем «англез». Для його приготування знадобляться такі інгредієнти:
6 жовтків
400 г молока
100 г цукру
дрібка солі.
Жовтки збиваємо з цукром і сіллю. У сотейнику з товстим дном молоко доводимо до 80 градусів. Воно не повинно закипіти. А якщо раптом закипіло, то трохи його охолоджуємо і вводимо в жовтки з цукром. Перемішуємо, виливаємо в сотейник і ставимо на вогонь. Постійно помішуючи, доводимо крем до 70−75 градусів (якщо він закипить, то жовтки згорнуться і нам доведеться його переробляти). Проціджуємо крем через сито.
30 грамів желатину заливаємо холодною водою (180 мл) і залишаємо набухати.
Для вишневого мусу готуємо основу. Беремо 200 грамів вишні без кісточки (можна взяти заморожену, її можна замінити будь-який інший ягодою, наприклад, малиною, полуницею, чорницею), 100 грамів цукру і чайну ложку кукурудзяного крохмалю. Змішуємо, перебиваємо блендером. Виливаємо в сотейник, постійно помішуючи, доводимо до кипіння. Вишня трохи загусне.
Для другого мусу розтоплюємо на водяній бані 220 грамів чорного шоколаду.
900 грамів холодних вершків жирністю 33−35% збиваємо до м'яких піків (вони стають схожі на м'яку піну, але ніяк не на крем).
Желатин вже набряк. У мікрохвильовці або на водяній бані розчиняємо його. Пам'ятаємо, що желатин втрачає свої желюючий властивості при температурі вище 70 градусів. Так що не кип'ятимо! Желатин додаємо в крем «англез» і перемішуємо. Ділимо суміш порівну. У мене вийшло 740 грамів. Розділила суміш по 370 грамів.
Отже, вишневий мус. 340 грамів крему «англез» (вже з желатином) + вишня охолоджена (температура вишневої основи повинна бути 30−35 градусів) + 450 грамів збитих вершків (беремо половину підготовлених збитих вершків). Все змішуємо. Вишневий мус розливаємо в силіконову форму до половини або в порційні стакани або креманки до половини. Ставимо мус в холодильник для охолодження.
Готуємо шоколадний мус. Також змішуємо: крем «англез» з шоколадом і вершками. Доливаємо в форми або склянки / креманки, які були в холодильнику.
— Як вийняти мус із силіконової форми?
— Для цього форму з мусом необхідно заморозити (мінімум 8 годин) в морозильній камері. Муси в креманках для стабілізації можна залишити в холодильнику. Термін придатності мусу в холодильнику 72 години. Наші муссовие троянди через 8 годин виймаємо з форми. Для того щоб надати трояндам оксамитову структуру, заморожені муссовие квіти покриваємо шоколадним велюром. Це суміш білого шоколаду з какао-маслом і харчовим жиророзчинних барвником. Шоколад з какао-маслом розтопити до 40 градусів і додати харчовий барвник. Цією сумішшю за допомогою фарбопульта розпорошити шоколад на заморожену троянду. У кондитерських магазинах продається готовий велюр в балончику. Це спрощує процес приготування.
— А як правильно зберігати муссовую троянду?
— У морозилці муси можна зберігати до 30 діб (вони зберігаються в силіконових формах або обтягнуті харчовою плівкою, щоб не набралися сторонніх запахів). У холодильнику, як я вже зазначила, максимальний термін зберігання такого десерту — 72 години.
— Порадьте, будь ласка, як правильно упакувати муссовую троянду, якщо потрібно її транспортувати.
— Запакувати для транспортування краще в кондитерську упаковку. Вони бувають різного розміру.
— Які десерти в тренді в 2021 році?
— Популярними стануть ті солодощі, в яких традиційні смаки поєднуються з пікантними ароматами: наприклад, лимонно-розмариновий торт, шоколадні кекси зі свіжим м'ятним вершковим кремом або булочки з кремом, доповненим кардамоном.
— Валентина, а який десерт у вас улюблений?
— меренговую рулет з ягідним конфі. Солодка меренга і кислі ягоди — дуже гармонійне поєднання.
— Що б ви побажали читачам «ФАКТІВ» напередодні свята 8 Березня?
— Весняного настрою і міцного здоров'я. Не хворійте і будьте щасливі!
Ще одне блюдо, яким можна порадувати жінок в свято, — це найніжніших чізкейк. Легким рецептом з «ФАКТАМИ» також поділилася Валентина Веревкина.
Читайте також: Модний букет до 8 Березня: поради флориста Христини Гусіної