Книга рецептів

Ніжний та низькокалорійний: рецепт пісного апельсинового кексу

13:41 — 20 квітня 2021 eye 673

Відомий кулінарний експерт і ведучий каналу «Україна» Олексій Суханов поділився з «ФАКТАМИ» рецептом улюбленого пісного апельсинового кексу.

— Зізнаюся, я не особливо дотримуюся посту, — розповів Олексій. — Але деякі продукти в цей час все ж виключаю зі свого раціону. Намагаюся харчуватися в основному овочами та рибою. Однак від випічки відмовитися не можу. Іноді дозволяю себе побалувати. Мій фаворит серед пісної випічки — апельсиновий кекс. Нещодавно приготував його, святкуючи дев'ятиріччя проєкту «Говорить Україна» — всі були в захваті! Він готується легко і виходить ніжним, ароматним і зовсім некалорійним.

Пісний апельсиновий кекс

Інгредієнти

Апельсиновий сік — 200 мл

Апельсин — 1 шт.

Борошно пшеничне — 290 г

Олія — 100 мл

Цукор — 200 г

Оцет винний — 40 мл

Ваніль — 1 ч. ложка

Сода — 1,5 ч. ложки

Сіль — щіпка

Горіхи — за бажанням

Для крему

Апельсиновий сік — 500 мл

Цукор — 40 г

Манна крупа — 5 ст. ложок

Форма діаметром 21 см

Приготування

Ретельно просіяти борошно, наситивши її киснем. Додати дрібку солі, перемішати. Апельсин вимити і натерти цедру на тертушку.

У миску налити апельсиновий сік, всипати цукор, розмішати. Додати апельсинову цедру, ванільну есенцію, винний оцет, олію, добре розмішати до розчинення цукру збивалкою.

З'єднати рідкі та сухі інгредієнти, збити міксером до однорідної маси.

У трьох столових ложках апельсинового соку розмішати соду і влити в тісто, швидко перемішати.

Форму для випічки змастити олією, посипати борошном і заповнити її тістом. Поставити в духовку і випікати при 180 градусах протягом 35−40 хвилин. Потім дістати з форми і дати кексу «відпочити» на решітці до повного охолодження.

Бісквіт розрізати на дві частини і змастити пісним заварним кремом.

Для крему необхідно в сотейнику розігріти апельсиновий сік із цукром, всипати манну крупу, варити, як манну кашу, до загусання. Крем трохи остудити і збити міксером. Промазати коржі.

Раніше Олексій Суханов поділився з «ФАКТАМИ» бабусиним рецептом пиріжків із м'ясом. За визнанням Олексія, нічого смачнішого він у своєму житті не їв.