Відомий український телекулінар і переможець конкурсу «Мастер Шеф» Євген Клопотенко, який недавно поділився секретом приготування смачного зеленого борщу, розповів, як треба піч «трушний і рідний» топовий хліб з житнім борошном. Зробив він це у Facebook.
Приготування. Змішуються 250 г пшеничного борошна зі 100 г житнього і 1 ст. л. конопляного мала (за бажанням). З одного боку миски кидаються 12 г розкришених живих дріжджів, з іншого — 1 ч. л. солі та 1 ст. л. цукру. Додаються 250 мл теплої води та 2 ст. л. соняшникової олії. Для підсилення смаку додатково використовується насіння.
Замішується тісто протягом 10 хвилин так, щоб воно стало гладким та еластичним. Формується кулька, яка накривається рушником і залишається у мисці в теплому місці на 50 хвилин. Потім формується хлібець, перекладається на деко з пергаментом і накривається рушником. Треба дати йому ще 30 хвилин спокійно подихати. Потім хліб печеться 40 хвилин при 180 градусах.
Раніше Клопотенко опублікував рецепт «божественного» чизкейка.