Книга рецептів

«Одеські правила борщу»: ресторатор Лібкін поділився рецептом літньої страви

15:46 — 24 травня 2021 eye 1621

Одеський ресторатор Савелій Лібкін, який постійно ділиться своїми рецептами простих, але дуже смачних та корисних страв, розповів, як приготувати літній борщ по-одеськи.

За його словами, літній борщ — одне з улюблених його страв з самого дитинства. Він гарний з кінця травня до середини червня, коли в Одесі з'являються ранній буряк, зелена цибуля, огірки й редиска.

«Саме наявність редиски відрізняє наш суп від знаменитого білоруського холодника. Подібний суп готують і в Литві — там він називається шалтібарщай», — уточнив Лібкін.

«Інгредієнти на 5−6 тарілок борщу:

400 г дрібного раннього буряка;
100 г бадилля буряка;
2,5 л води;
1 ч. л. оцту або лимонного соку;
3 яйця;
200 г огірків;
400 г редиски;
1 пучок ранньої зеленої цибулі;
1 пучок кропу й петрушки;
Цукор, сіль та лимонний сік до свого смаку;
150 г домашньої сметани
Ложечка гірчиці «

«Приготування:

Спочатку потрібно вимити буряк й відрізати від нього бадилля. Бадилля тонко нарізати поперек та відкласти.

Буряк залити 2−2,5 л холодної води з чайною ложкою оцту або лимонного соку. Води потрібно рівно в два рази більше, ніж буряка.

Варити буряк 15−17 хвилин, охолодити й вийняти з відвару, чистити та різати потрібно дрібними кубиками.

Нарізаний буряк опустити в охолоджений відвар. Відвар посолити й при необхідності довести до смаку лимонним соком та цукром.

Свіжі огірки очистити й нарізати дрібними кубиками. Теж зробити з редискою.

Кріп та листя петрушки порубати в крихту. Зелену цибулю дуже тонко нашаткувати. Варені яйця охолодити й нарізати дрібними кубиками.

Бадилля, редиску, яйця, огірки й зелень з цибулею перемішати та залити холодним відваром з буряком.

Довести суп до смаку сіллю, цукром та лимонним соком.

Холодний борщ з буряка готовий, і тепер саме час відправити його в холодильник на пару годин.

«Температура подачі такого борщу в спекотні дні літа може бути і 10 градусів. А ось в травні краще подавати при температурі 16 градусів. Так смакові рецептори краще сприймають смак. Сметану попередньо заправте кропом, сіллю та маленькою ложечкою гірчиці. На стіл можна поставити нарізану зелень й залишилися нарізані овочі та яйця», — додав ресторатор.

«Це один з найпопулярніших літніх супів Одеси. Борщ, приготований за перевіреним часом рецептом, в наших південних краях йде на ура. І в кожній хаті його готують по-своєму. Деякі навіть додають варене м'ясо або докторську ковбасу та заливають все квасом, перетворюючи блюдо на подобу окрошки. Але я цього робити не рекомендую: нехай окрошка залишається холодником, а борщ — борщем», — порекомендував Лібкін.

Раніше ресторатор ділився рецептом зеленого борщу.