Святі Петро і Павло завжди дуже шанувалися в народі. Як пишуть знавці українських народних традицій, в Україні до «Петра», або «Петрова дня» (так свято називали в народі) намагалися привести господарство в повний порядок і прикрасити оселі красиво вишитими рушниками.
А вранці святкового дня, надівши свій кращий одяг, всі йшли до церкви. Голови дівчат прийнято було прикрашати вінками з польових квітів, серед яких обов'язково були червоні маки.
Після служби розгівляються спеціально спеченими з пшеничного борошна пампушками з яйцями і сиром — «мандриками». Вважалося, що саме такими пампушками харчувалися в своїх подорожах (мандрах) Петро і Павло.
Зі свята святих Петра і Павла починалася жнива, тому селяни говорили, що справа святого Петра — «жито зажинати». Вважалося, що до цього дня треба зібрати хоча б один сніп, тому що «як зажнеться, так и обіжнеться».
Про заборони цього дня читайте в «ФАКТАХ».