27 серпня в Україні відзначають День сала. Цього свята немає в календарі, і постійна дата поки не закріпилася. Проте в останні роки прийнято в цей день обмінюватися веселими картинками, пов'язаними з «національним надбанням».
Серед любителів сала щорічно проводяться змагання зі швидкісного поїдання стратегічного продукту. Останнє досягнення належить Михайлу Киденьку з Волинської області. Його рекорд — кілограм сала, з'їдений за 8 хвилин 52 секунди — так ніхто і не зумів перевершити.
Говорячи про корисні властивості сала, лікарі часто згадують про високий вміст незамінних омега-3 поліненасичених жирних кислот. Ці речовини необхідні для зупинення запальних процесів в організмі, а також потрібні нервовій системі, оскільки беруть участь у формуванні оболонок навколо нейронів. Цінується сало також за вітаміни D і Е (хоча одного сала буде мало для покриття денної норми) і за вміст холіну. Це вітаміноподібна сполука допомагає регенерації печінки, позитивно впливає на підшлункову залозу.
Не так давно МОЗ викликав хвилю народного гніву в соцмережах, коли в дієтичних рекомендаціях населенню порадив поменше їсти сала і зробити акцент на горіхи, рибу і рослинні олії. «Як давно сало стало шкідливим?», «СалоНАШ», «Ні наступу на сало», — справедливо обурювалися користувачі.
Лікар-дієтолог Юлія Поворознюк, навпаки, переконана, що сало корисне в сезон вірусних захворювань. Жир робить клітини щільнішими, ускладнюючи проникнення в них вірусів.
Сало можна споживати не лише в чистому вигляді. Українська кухня багата рецептами ситних страв з додаванням сала (юшка по-херсонськи з солоним салом, товчена картопля з маком і шкварками). Французький шеф-кухар Робан Каснабе спробував приготувати на салі спаржу і залишився задоволений експериментом. А фуд-дизайнер з Ужгорода Оксана Шегеда для своїх їстівних букетів створює троянди з сала.
Фото anepedia.org, reactor. cc, anek-worlds.ru