— Високий рівень холестерину підсилює розвиток атеросклерозу, який може привести до грізного ускладнення — інфаркту або інсульту, — пояснює лікар-кардіолог вищої категорії, науковий співробітник Національного інституту серцево-судинної хірургії імені М. М. Амосова Ольга Пантась. — Також виникають хвороби артерій: вони звужуються, деформуються. Якщо вражені судини ніг, то людині важко ходити. Постраждали артерії, що живлять кишківник, нирки, — виникають проблеми в цих органах.
— При яких захворюваннях, крім серця і судин, підвищений холестерин?
— При ендокринних порушеннях — захворюваннях щитоподібної залози, надниркових залоз, гіпофіза ітаінших органів. Велике значення має спадковість, а також тривале куріння, патологія печінки.
— А як впливає на організм знижений холестерин?
- Він теж небезпечний. Холестерин знижується у тих, хто голодує, страждає на захворювання печінки, кишківника. Також якщо є недостатність надниркових залоз, або щитовидна залоза виробляє багато гормонів. Брак холестерину погано позначається на гормональному фоні, знижуючи вироблення статевих гормонів, кортизолу та інших. При недостатності холестерину у вагітної жінки можуть трапитися передчасні пологи.
Важливо правильно підготуватися до здачі аналізу на холестерин: дотримуватися звичного режиму харчування, але за два дні обмежити жирну, смажену, гостру їжу. За добу відмовитися від алкоголю і фруктових соків. Аналіз здається натщесерце, тому останній прийом їжі повинен бути за 12−16 годин. Перед забором крові слід 10−15 хвилин посидіти спокійно.
Що таке «поганий» і «хороший» холестерин? Чи можна нормалізувати холестерин за допомогою дієти? Як уповільнити розвиток атеросклерозу? Чим небезпечний низький холестерин?На ці та інші запитання наших читачів у понеділок, 20 вересня, з 15:00 до 16:00 під час прямої лінії «ФАКТІВ» відповість кардіолог Ольга Василівна Пантась.
Телефонуйте до редакції за номером (044) 503−77−74
Заздалегідь надсилайте запитання на електронну адресу med@fakty.ua
Матеріал про пряму лінію читайте у четвер, 30 вересня
Раніше «ФАКТИ» розповідали, які овочі знижують рівень холестерину та зменшують ризик розвитку серцево-судинних захворювань.