28 листопада розпочнеться Різдвяний піст. Священики закликають у цей період зосередитися не так на правильній їжі, як на духовній складовій посту. Але й про аскезу у прийнятті їжі теж забувати не варто.
Перший день посту традиційно розпочинали з сімейної молитви, але попередньо вдягалися в чистий одяг. Зазвичай просили Бога, щоб вистачило душевних сил утриматися від спокус у найближчі 40 днів та з чистою душею зустріти свято Різдва Христового. Для читання обирали молитву «Отче наш», «Вірую в Єдиного Бога», «Богородице Діво».
Для першої трапези в піст напередодні чи рано вранці пекли прісний ячмінний чи житній корж — «жиляник». Його подавали з квашеною капустою та хріном. На столі обов'язково були картопля, квасоля, соління, квашені овочі.
Яких традицій дотримувалися під час посту і в які свята дозволялося урізноманітнити меню, читайте у «ФАКТАХ» «Пилипівка, або Різдвяний піст: народні традиції, обмеження та прикмети».
Фото https://ua.depositphotos.com/