Український кондитер та екссуддя кулінарного проєкту «МастерШеф» Ліза Глінська, яка поділилася рецептом повітряного торта «Рафаелло», розповіла, як приготувати різдвяні пряники.
Різдвяні пряники
Пряничне тісто:
100 г цукру (1 год)
150 г цукру (2 год)
100 мл води
80 г вершкового масла
100 г меду
5 г харчової соди
40 г жовтка
500 г борошна
6 г спецій (кориця, імбир, гвоздика, мускатний горіх та кардамон)Глазур:
30 г білка
190 г цукрової пудри
10 мл лимонного фрешу (2 ч. л.)
водорозчинний гелевий барвник
бусинки, палички, ялинки (для декору)Приготування
Тісто:
Прогріти воду до ширяння в одній ємності, в іншій — з'єднати вершкове масло з медом і розтопити все, маса має бути гарячою.Відправити в сотейник із товстим дном цукор, розтопити його до стану карамелі, перемішати.
Влити тонким струмком окропу в карамель, весь час помішуючи.
Засипати другу частину цукру, перемішати та поставити на плиту ще на 1 хвилину, щоб цукор розчинився.
Додати гаряче вершкове масло з медом і перемішати.
Додати харчову соду та спеції, перемішати.
Перелити масу в миску для того, щоб вона охолонула до температури 50−55 градусів. Додати жовтки та перемішати.
Додати в карамельну масу борошно, вимісити тісто, все борошно повинне «зволожитися».
Розділити тісто на дві частини, кожну частину обернути харчовою плівкою та відправити у холодильник на 12 годин.
Дістати тісто з холодильника, розкотити його в пласт завтовшки 5−6 мм.
За допомогою форми вирізати пряникових чоловічків, вінки, новорічні іграшки — зовнішній діаметр 8 см, внутрішній — 4 см.
Перекласти фігурки на лист з пергаментом і випікати при температурі 180 градусів з конвекцією — 8 хвилин, а кружки у вигляді новорічних іграшок — 6 хвилин.
Дістати лист з духовки і накрити його іншим листом на пару секунд для того, щоб поверхня пряників була ідеально рівною.
Глазур:
У чаші міксера білок, лимонний фреш та цукрову пудру збити на середніх обертах до отримання однорідної консистенції.Розділити глазур на три частини, додати водорозчинний гелевий барвник і перемішати. Перекласти в кондитерські мішки із насадкою — 2 мм.
Розфарбувати пряникових чоловічків.
Декорувати частування можна намистинками, паличками, ялинками.
Коли все висохне, можна взяти стрічку і просмикнути нею пряник у вигляді новорічної іграшки.
Раніше Ліза Глінська розповіла, як приготувати різдвяний штоллен.