Напередодні Різдва католики постяться до першої вечірньої зірки. Після цього в католицьких та протестантських храмах по всьому світу відбуваються урочисті різдвяні богослужіння.
Після урочистої меси вдома влаштовується святкова вечеря, на якій усім роздають облатки (різдвяні хлібці) з побажанням один одному щастя та Божого благословення.
Перед вечерею вголос читають уривок з Євангелія, де йдеться про народження Ісуса Христа.
Під білу скатертину підкладають сіно. Це нагадування, що новонародженого Христа Богородиця поклала в ясла на сіно.
Вечеря Святвечора — пісна. Традиційно готують 12 страв — саме стільки було в Ісуса Христа учнів-апостолів. Головним частуванням є сочиво.
Страви куштують у певному порядку. Спочатку кутю, потім вівсяний кисіль, медову воду, страву з риби, кисіль з журавлини. Наприкінці солодкі борошняні страви, яких 7 за кількістю святих обрядів.
Згідно з давнім звичаєм, у Святвечір за святковим столом має бути одне вільне місце на згадку про людей, яких вже немає поруч.
«ФАКТИ» підготували теплі привітання у віршах та прозі, а також яскраві листівки зі Святвечором.