Книга рецептів

Топ-5 ласощів з м'яти: незвичайні ідеї відомого кулінара

20:20 — 16 червня 2022 eye 2542

Сезон м'яти у розпалі. А це означає, що потрібно насолодитися її смаком та ароматом і зробити заготовки на зиму. М'яту додають у чай, компоти, варення і навіть у всілякі закуски.

Про те, які ласощі можна приготувати із м'ятою, «ФАКТАМ» розповіла кулінарка з Кривого Рогу Елла Іванова.

«Апельсинова м'ята містить тонкі нотки цитрусових»

 — Раджу приготувати м'ятний цукор і додавати його до десертів, — каже Елла Іванова. — Також можна приготувати сироп. Чудово, якщо м'ята росте у саду. Але не всі мають таку можливість. Особисто я вирощую її на балконі, щоб вона завжди була у мене під рукою. Особливо люблю полуничну та апельсинову. Апельсинова м'ята містить тонкі нотки цитрусових, а полунична — полуниці. Обидва сорти чудові у десертах.

— Як приготувати м'ятний цукор?

— Це не складно. Для його приготування я використовую мікс сортів м'яти: лимонну, полуничну, перцеву, мохіто… М'яту добре промиваємо і просушуємо. Подрібнюємо за допомогою блендера. З'єднуємо із цукром. На пучок м'яти зазвичай беру пів кілограма цукру. Перекладаю в чисту суху баночку та зберігаю в холодильнику.

— Як порадите використати м'ятний цукор?

— Додайте його, наприклад, у мохіто чи домашній лимонад. Ось його рецепт.

Домашній лимонад

Листя м'яти подрібнюємо. Додаємо м'ятний цукор, лимон та апельсин, мінеральну воду. Для охолодження додамо лід. Смачного!

«М'ята ідеально поєднується з полуницею та ожиною»

— Як подовше зберегти м'яту свіжою?

— Зазвичай я обриваю зі стебла нижні листочки, ставлю гілочку м'яти у воду, накриваю вологою серветкою та ставлю в холодильник.

— Ви використовуєте для приготування тільки листя м'яти чи стебло?

— Лише листя, стебло гірчить.

— Чи варто заморожувати м'яту на зиму?

— Я цього не роблю, бо вона темніє. М'ятний цукор та сироп — чудова альтернатива свіжій м'яті.

— Як його приготувати?

— Рецепт нескладний.

М'ятний сироп

М'яту промиваємо і просушуємо, додаємо 50 г цукру та 50 г води. Поміщаємо в блендер та подрібнюємо.

Цукор і воду, що залишилися, з'єднуємо і доводимо до кипіння. Додаємо подрібнену м'яту. Проварюємо пару хвилин. Додаємо лимонну кислоту. Повністю охолоджуємо. Проціджуємо. Переливаємо в чисту баночку.

— Як його порадите вживати?

— Подавайте з млинцями. Це дуже смачно! Та й для будь-якого десерту це стане чудовим доповненням.

— Які поєднання м'яти з фруктами та ягодами вам найбільше подобаються?

— М'ята ідеально поєднується з полуницею та ожиною. Люблю полуничне варення з м'ятою, а також з ожини з м'ятою та базиліком.

— Які закуски можна приготувати з полуницею?

— Це і салати, і брускети, і тости. Поділюсь рецептом незвичайного салату.


Огірково-полуничний салат із чорним перцем

Для заправки

Для соусу

Огірок та полуницю нарізаємо слайсами. Викладаємо на тарілку. Для заправки з'єднуємо чорний перець, оливкову олію та бальзамічний оцет.

Йогурт з'єднуємо з м'ятою, чорним перцем та сіллю. Додаємо соус та заправку. Прикрашаємо м'ятою. Це смачно та ароматно. Такий салат їсти треба одразу.

— Оригінально!

— А ще пораджу приготувати закуску з сиром, полуницею та м'ятою, доповнивши це тріо медом чи м'ятним сиропом. Смачного!

Читайте також: «Неймовірно ароматне та корисне»: законсервуйте смак літа у м'ятному варенні

Фото з альбому Елли Іванової