Осінь — час збирання врожаю винограду, з якого готують соки, компоти, вино, джеми.
Стиглий й соковитий виноград кулінари рекомендують замаринувати на зиму. Закуска порадує своїм незвичайним та яскравим смаком. Її можна використовувати самостійно, а також прикрашати салати, додавати у канапе.
Продукт на вигляд та смак нагадує соковиті оливки. Фахівці кажуть, що це найулюбленіша закуска османських султанів.
Для приготування блюда знадобиться 1 кг стиглого винограду. Можна брати як білий, так і яскравий синій.
Спецій потрібний цілий букет, як і люблять на Сході: 3 лаврові листи, 9 штук чорного перцю, 6 бутонів гвоздики, півтори ложки меленої кориці та 1−2 чайні ложки насіння гірчиці.
Для приготування маринаду потрібно 1 літр води закип'ятити, додати 1 чайну ложку солі, 2 столові ложки цукру та 70 мл 9% оцту.
Спочатку виноград слід промити й зняти з гілочок, залишаючи лише цілі та щільні ягоди.
На 1−2 хвилини залити чисті ягоди окропом, потім злити рідину.
На дно стерилізованих банок скласти спеції, поверх них виноград.
Відразу ж залити виноград підготовленим маринадом та закрити банки кришками.
Залишити маринований виноград остигати під рушником або пледом. Зберігати закуску потрібно у прохолодному місці.
Раніше «ФАКТИ» розповідали, як правильно заморозити овочі на зиму.