Цьогоріч зима для українців буде непростою, й обігріти свій будинок без котла та печі ніяк не вийде. Для них слід встановлювати димохід, який, як всім відомо, періодично забивається сажею і його слід чистити. Бо якщо цього не робити, відбудуться порушення у роботі, і продукти згорання потраплять в кімнату. Якими способами це можна зробити, «ФАКТАМ» розповів господар з Вінниччини Віталій Поймало, який має чималий досвід у цій справі.
— Раджу проводити першу чистку комину десь через півтора-два роки після початку експлуатації печі чи котла, — каже Віталій Поймало. — Орієнтиром буде шар сажі товщиною 3−4 міліметри та дим чорний та щільний на вигляд. Після того слід прочищати димохід хоча б раз на сезон, а при нинішній ситуації, коли люди топитимуть взимку більше дровами, процедуру можна проводити двічі, а то й тричі. Також більше сажі від вугілля та дерев хвойних порід.
Якщо цього не робити, сажа забиватиметься і прохід в комині ставатиме вужчим. Піч нагріватиметься слабше й знадобиться більше дров для опалення. Крім того, якщо шар сажі товстий, то збільшиться кількість конденсату й, відповідно, утворяться нові шари. У трубах накопичаться тверді недогорілі рештки, які легко спалахнуть при підйомі потоків газу. Тобто зросте вірогідність виникнення пожежі, особливо у сильні морози, коли для опалення необхідно більше дров, а температура всередині топки висока.
Також при сильному засміченні комина може виникнути зворотна тяга, тобто дим потрапить у приміщення і людина може отруїтись продуктами горіння.
За словами господаря, чистити димохід можна трьома способами — біологічним, хімічним та механічним. Їх можна застосувати самостійно, втім слід дотримуватись важливих нюансів.
— Перед початком робіт обстежте комин на відсутність павутиння, листя, тріщин. Якщо вони є — обов’язково усуньте цю проблему. Перевірте чи нема поруч сторонніх легкозаймистих речей, наприклад, сіна чи соломи. Люди старшого покоління часто користуються так званими народними методами. Наприклад, розсипають жменю солі на дрова перед розпалюванням й речовина, яка виділяється, руйнує шари сажі.
Також висипають на жар пів відра очищених шкірок від картоплі, перед тим добре просушивши їх. Ще один засіб — два літри очищених шкаралуп волоських горіхів спалити в пічці. Але такий спосіб проблему не вирішить повністю.
Теж саме стосується і хімічного способу — у магазинах продаються спеціальні таблетки, брикети та розчини для очищення димоходу. В результаті їх горіння виділяється газ, який не несе шкоди, і він розкладає продукти горіння. То ж найбільш ефективним буде саме механічний спосіб.
За словами господаря, якщо найняти спеціально навченого працівника, то чистка комину обійдеться в 300 гривень та займе 20 хвилин.
— Коли ж не хочете платити, знайдіть чи змайструйте пластиковий йорж, жорстку щітку, гнучкий трос чи міцну мотузку, ядро, аби приєднати його до йоржика, та металевий скребок з ручкою. Раджу взувати черевики, які не слизькі, запасіться респіратором і виконуйте цю роботу у суху та безвітряну погоду. Починати чистити можна як зверху, так і знизу. Камера згорання має бути холодною, а сажеві дверцята закриті, аби сажа не потрапила у приміщення. Натомість заслінки відкрийте, бо сажа буде сипатись і виникне нове засмічення. Ядро під час очищення має знаходитись в центрі димоходу, аби не пошкодити його. В останню чергу чиститься камера згорання. У разі товстого шару нагару застосовуйте скребок. Коли комин високий та складається з кількох частин, то його можна розібрати та прочистити скребком уже на землі.
Читайте також поради, як ефективно утеплити дачу чи заміський будинок.