Книга рецептів

Це щось неймовірне: готуємо «сватівський» борщ

18:45 — 13 січня 2023 eye 2850

Він — один із найсмачніших символів української кухні. Існує понад півсотні рецептів дуже цікавих автентичних українських борщів. Ця страва — одна з основ традиційної української кухні. Окрім класичного його рецепта, у кожному регіоні України є свій фірмовий рецепт, кулінарка Світлана Юрченко поділилась таким, який готують на Слобожанщині.

Інгредієнти: (на каструлю 4л):

Бульйон:

Борщ:

Приготування:

Підготовлене м’ясо заливаємо водою. Знімаємо піну та додаємо розрізану на чотири частини морквину, розрізану навпіл цибулину, солимо та варимо 1,5 години на малому вогні. Додаємо перець горошком і варимо ще 30 хв (разом десь дві години). Проціджуємо через густе сито, овочі викидаємо, м’ясо знімаємо з кісточок, нарізаємо шматочками, відкладаємо в мисочку.

В киплячий бульйон (2 л) додаємо одну картоплину (розрізану на 4 частини). Цибулю ріжемо дрібним кубиком, моркву і буряк тоненькою соломкою. На розігріту пательню кладемо смалець (або олію) та нарізані овочі, гарно підсмажуємо на середньому вогні. Додаємо томат, цукор і тушкуємо. Дістаємо з бульйону картоплину, розрізану на 4 частини, вилкою розминаємо і повертаємо назад до бульйону. Додаємо готову засмажку, хай покипить 5−7хв + відварене м’ясо. Додаємо нарізану соломкою капусту та болгарський перець, мілко нарізаний часник, лавровий листок, суміш перців, паприку, чилі (за бажанням). Кипить ще 3−5хвилин, кладемо нарізану зелень, вимикаємо.

Капуста повинна бути al dente. За бажанням можна в кінці заправити борщ розтертим в ступі старим салом з часником.

Нагадаємо, що ЮНЕСКО визнала знамениту українську страву надбанням людства.