Городники, які займаються вирощуванням на ділянках помідорів, використовують різноманітні підживлення для збільшення майбутнього врожаю. Серед «народних» методів, зокрема, підгодовування засобом, зробленим зі додавання сметани, пророслої картоплі та цибулі.
А автори каналу «Дача. Сад та город» рекомендують дотримуватися сімох основних правил, які дозволят, як стверджується, збирати з куща по 3−5 кілограмів томатів.
1. При посадці розсади у лунку додавати 1 ст. ложку золи.
2. Через 12 днів після висадки провести азотне підживлення: 1 ст. ложку азотного добрива розвести у 10 л води. Під один кущ виливають по літру розчину. Також можна використовувати курячий послід (1:10) чи трав'яну бражку.
3. Якщо на кущі у 2 стебла, рекомендується залишати пасинок під першим суцвіттям. Всі інші пасинки прищипуються — має залишитися «пеньок» 1−2 см.
4. У червні поступово зрізається нижнє листя. Після появи зав'язей проводиться фосфорно-калійне підживлення: на 10 л води береться 10−15 г суперфосфату та 7−10 г сірчанокислого калію. Під кущ треба вилити по 1 літру добрива.
5. Наприкінці липня прищипуються верхівки (згори залишают 2−3 листки) і видаляються зайві суцвіття.
6. Під час наливу плодів для запобігання появі вершинної гнилі 2 рази треба обприскати кальцієвою селітрою (0,3% розчин) або розчином золи (1 л на 10 л води).
7. У серпні поливи мінімізують. Коли помідори побуріють, їх знімають — це збільшить урожай.
Досвідчені городники такорж радять підживлювати томати під час цвітіння горохом. Ложку звичайного гороху та 5 листків лаврового листа заливають літром води, збивають блендером, проціджують через сито та настоюють 6 годин. Склянку засобу розводять у 5 літрах води та поливають під корінь.
Фото Pixabay