Багатьом смакує свіжий перець. Навіть просто з хлібом і сіллю. Дехто запитує себе, мовляв, чи правильно робить, що вживає у стравах багато перцю? Правильно. Адже він багатий на вітаміни, які потрібні людині, ділиться травниця Наталія Земна, яка раніше розповіла про корисні властивості огірків.
«Якби, приміром, нагороджували овочі медалями за вітаміни, мікроелементи, то, вочевидь, перцю дісталась би золота медаль. Бо в ньому є каротин (провітамін А), вітамін Р, вітамін С, який потрібен людині щодня, і ще багато інших, — пише Наталія Земна. — Каротин, що міститься в перці, оберігає в людини ті чутливі місця, де шкіра переходить у слизову оболонку: ніздрі, очі, вуха, статеві органи. І вітаміном А організм запасається, насамперед для цих ділянок шкіри. Якщо ж запаси збіднюються, то опірність організму знижується і виникають різноманітні захворювання. Не може організм розвиватися, рости, жити та ефективно працювати без вітаміну А. У перці його дуже багато.
Перець зміцнює стінки капілярів. Їх в організмі дуже багато, і вони повинні бути міцними й забезпечувати живлення кожної клітини, всіх органів і систем. Вчені, досліджуючи перець, виділили вітамін Р, який зміцнює судини. То ж перець — це природний бальзам для серцево-судинної системи. Якщо у перці червоного та оранжевого забарвлення багато вітаміну А, тобто каротину, то у зеленому та жовтому чимало вітаміну С — у шість разів більше, ніж у цитрусових. Такий перець треба їсти свіжим, не варити його і не тушкувати. Людина має знати, що без вітаміну С серце не може працювати нормально. Адже він зміцнює центральну нервову систему, заспокоює. Перець має здатність підвищувати засвоєння заліза, яке необхідне для нормального кровотворення і кровообігу. Тобто є надійною профілактикою від недокрів’я".
Щоб насолоджуватися стравами із перцю солодкого не тільки тоді, коли він достигає на грядках, поповнювати свій організм вітамінами, цей овоч можна заготувати на зиму: приготувати салати, нафарширувати, насмажити — всі страви будуть апетитними і дуже смачними.
«Приготуйте найпростішу заготовку для страв, — радить травниця. — Солодкий перець, зелень кропу, петрушки, селери, помідори (в рівних частинах) дрібненько поріжте і перемішайте. Зберігати в холодильнику в морозильній камері. Якщо кваситимете капусту, то додайте й солодкий перець. На один кілограм капусти — сто п’ятдесят грамів перцю.
Спробуйте висушити перець так, як це роблять болгари. Кожну перчину надріжте вздовж і виберіть насіння. Потім треба нанизати кожен перець за хвостик на товсту нитку і повісити висушуватися. Або ж можна очистити перець од насіння, хвостиків і нарізати соломкою. Розкласти на папір і висушити. Видалене насіння не викидайте — висушіть, подрібніть на кавомолці, і застосовуйте як приправу до різноманітних страв. Однак застережу: перець протипоказаний тим, у кого хвора підшлункова залоза, хто потерпає від виразки шлунка і дванадцятипалої кишки, хронічного гепатиту, холециститу у стадії загострення, а також од колітів та ентероколітів".
Раніше травник Андрій Форсюк розповів, як мандарин впливає на здоров'я та імунну систему.
Читайте також: Німіють руки: лікар пояснив, про що це говорить і що робити