Книга рецептів

Дуже важливо обрати воду: як приготувати ідеальну чашку кави

21:17 — 19 січня 2024 eye 2019

Чашка смачної кави вранці може задати настрій на весь день. Завітати до кав'ярні і попросити бариста приготувати вам каву — чудовий спосіб розпочати день, але якщо ви прагнете заощадити та насолодитися улюбленим напоєм, не виходячи з дому, можливо, настав час навчитися готувати його власноруч. За допомогою цих простих правил ви зможете щоранку готувати власну ідеальну чашку кави прямо у себе на кухні, пише видання Еating Well.

Без сумніву, кава найкраще смакує, коли її вживають протягом кількох днів після обсмажування. Купівля у перевіреному магазині — це найнадійніший спосіб отримати абсолютно свіжі зерна. Остерігайтеся купувати сипучу каву з вітрин супермаркетів. Кисень і яскраве світло — найгірші руйнівники смаку обсмажених зерен. Тому, якщо магазин не старанно ставиться до продажу свіжої кави, тара для зберігання вкривається кавовими оліями, і смак стає прогірклим.

Завжди зберігайте відкриті кавові зерна в герметичному контейнері. Скляні банки для консервування або керамічні горщики для зберігання з гумовими прокладками — гарний вибір. Ніколи не зберігайте в холодильнику (обсмажені зерна пористі й легко вбирають вологу та запахи їжі). Експерти зі смаку наполегливо радять не заморожувати каву, особливо темного обсмаження. Оптимально купувати п'яти-семиденний запас свіжих зерен за один раз і зберігати їх при кімнатній температурі.

Спеціалізовані сорти кави, на яких чітко вказано країну чи регіон, звідки вони походять, можуть подарувати дегустаційні враження на все життя. На ринку є два основних види кави — арабіка та робуста. Зерна арабіки виробляються в більших кількостях, мають ширший діапазон смаків і зазвичай вважаються «кращими». Неодмінно шукайте 100% чисті зерна арабіки. Дешеві альтернативи можуть містити зерна робусти, які відомі своїм вищим вмістом кофеїну, але різким смаком.

Кава починає втрачати якість майже одразу після помелу. Найсмачніші кавові напої готуються з зерен, змелених безпосередньо перед заварюванням. Ніщо так не псує каву, як водопровідна вода з хлором або сторонніми ароматизаторами. Справжні любителі кави використовують бутельовану джерельну воду або фільтри з активованим вугіллям/вугільними фільтрами на своїх кранах.

За словами експертів, дешеві паперові кавові фільтри дають гіршу каву. Шукайте паперові фільтри, вибілені киснем або без діоксинів. Вони, як відомо, забезпечують максимальний смак, але можуть пропускати осад, якщо кава змелена занадто дрібно.

Кожні кілька тижнів очищайте контейнери для зберігання і кавомолки, щоб видалити будь-які маслянисті відкладення. Щонайменше раз на місяць промивайте кавоварку міцним розчином оцту або спеціальним засобом для чищення кавового обладнання. Перед повторним використанням ретельно промийте.

Щоб отримати справжню насолоду від кави, також радимо приготувати смачне й корисне домашнє вівсяне печиво, або спекти здобну й ароматну плетінку з маком.