Цибульник — страва, яка на Кіровоградщині не менш популярна, ніж капусняк на Полтавщині чи квасолева зупа на Галичині.
Готують її, звичайно, і в інших регіонах — зокрема, на Львівщині та на Волині, але на користь того, що походить вона з Кропивниччини говорить те, що у Кіровоградській області протікає річка з ідентичною назвою — Цибульник.
Для приготування цибульників знадобиться, звичайно, цибуля (5 штук), а також:
2 шт картоплі
160 г борошна
200 г сметани
2 шт яйця
сіль, мелений чорний перець до смаку
олія для смаження.
Про те, як готують цибульник, розповіли автори сайту «Українська кухня» — спільної колаборації проєктів «Смачна Кропивниччина» та «Баба Єлька».
Щоб приготувати цибульники, потрібно очистити та промити цибулю та нарізати її півкільцями.
Обсмажити цибулю на пательні до прозорості.
Картоплю натерти на грубій терці.
Окремо приготувати рідке тісто з яєць, солі, перцю, сметани та борошна.
Потім змішати цибулю, терту картоплю (зайву рідину віджати) та тісто. Все добре змішати.
Смажити цибульники у розігрітій олії з обох боків.
Подавати страву зі сметаною.
Нагадаємо, на Закарпатті також є своя «фірмова» страва, яка успішно конкурує з угорською кухнею — це смажена картопля по-закарпатськи — цю смакоту готують у кожній сім'ї.