Як відомо, українські традиції Масниці, або ж Колодія, відрізняються від російських, адже для наших пращурів головною стравою в ці дні були вареники (або ж варені пироги), а не млинці.
Наприклад, на заході України звично готували креплики — це альтернативна назва для вареників та пирогів, характерна для цього регіону. Головна особливість крепликів в тому, що вони є обов’язково пісними, і тісто і начинка, тож зазвичай готуються під час посту, зимових свят та обов’язково на Святвечір. Найпопулярніша начинка для такої страви — це злегка зтушкована квашена капуста, оскільки її найзручніше зберігати взимку саме в такий спосіб. Використовується також квасоля, суміш тушкованої капусти та квасолі, капуста і гриби. Існує і солодкий варіант крепликів, з маком та сухофруктами.
А відомий амбасадор української автентичної кухні Євген Клопотенко пропонує приготувати креплики з капустою і квасолею, які будуть доречними і під час Великого Посту.
«Цей рецепт прокачаних вареників — крепликів з капустою та квасолею вам точно сподобається, тим паче, що це майже на 30% борщ», — жартує кулінар.
Отже, підготуйте:
для тіста:
для начинки:
Приготування
Тісто для крепликів потрібно вимішувати не менше ніж 7−10 хвилин. Це буде запорукою того, що воно достатньо насититься киснем. Потім обов’язково залиште тістом відпочити на 20 хвилин, щоб клейковина встигла активуватися.
Для начинки 100 г квасолі ретельно промийте, викладіть в каструлю, залийте 2 л води та варіть до готовності протягом 1,5- 2 год. Спершу виставте великий вогонь, щоб вода швидше закипіла, а потім зменшіть його до маленького. Готову квасолю зцідіть від зайвої води та поки відкладіть.
Дрібно нашаткуйте 250 г капусти, моркву натріть на крупній терці, а цибулю наріжте кубиками. ⅓ ч. л. кмину розітріть пальцями.
Стушкуйте капусту з морквою і додайте відварену квасолю, яку перед цим злегка розімніть виделкою.
Готові вареники присмачте підсмаженою цибулею.
Нагадаємо також про інші святкові українські страви, які можна приготувати на Масницю.