В Україні після Прощеної неділі у православних християн та греко-католиків 18 березня розпочинається Великий піст. Це основний період помірності для віруючих. Він починається 18 березня і триває 48 днів до Великодня, з особливими правилами та заборонами щодо посту та духовних практик.
Великий піст був встановлений Церквою на згадку про поневіряння Сина Божого пустелею. Він протягом 40 днів відмовляв собі у спокусі, не вживав у їжу м'ясні страви, не веселився та не розважався.
Церква зазначає, що головне в період посту — духовне очищення, для цього:
- Слід більше молитися і читати Святе Письмо;
- Частіше відвідувати церкву;
- Каятися;
- Очистити свої думки;
- Робити добро та приділити час близьким.
За загальним правилом дозволяється вживання рослинної їжі та іноді риби. Але кожен день посту має свої особливості Вважається, що першого дня посту слід взагалі відмовитися від будь-якої їжі. Далі з вівторка по п'ятницю дозволяється тільки їжа, що не пройшла термічну обробку, олію та жири — виключаються. У першу суботу та неділю дозволяється гаряча їжа, заправлена олією.
Далі протягом другого-шостого тижня харчування відбувається за наступним принципом:
- Понеділок, середа, п'ятниця — сухоїдність;
- Вівторок, четвер — гаряча їжа без олії (страви на воді, без додавання олії та інших жирів);
- Субота та неділя — гаряча їжа з олією.
Сьомий тиждень найсуворіший — з понеділка по четвер, передбачено сухоїдність, а в п'ятницю — повна відмова від їжі.
Ці суворі обмеження насамперед стосуються ченців, а мирян ж пост може бути настільки суворим. Адже обмеження в їжі — це не головне. Набагато важливіше стежити за своїми думками, мовою, діями. Це гарний час відмовитися від шкідливих звичок.
Раніше «ФАКТИ» писали, як приготувати пісні картопляні зрази з грибами, а також креплики з капустою та квасолею.
Фото: pixabay.com