Цього року Католицький Великдень настане вже 31 березня (тоді як православний — лише 5 травня). Але польські господині готуються до свята вже зараз, зокрема, наповнюючи великодній кошик. А в ньому, окрім власне символів свята і нового життя загалом — яєць, має бути ще й ритуальна випічка.
Часто її готують у формі ягняти (символ агнця Божого), але можна й у вигляді прикрашених кексів.
Саме такі польські великодні кекси навчила готувати директорка Школи леді Тетяна Мокріді.
За її словами, пекти таку смакоту можна не тільки на свято, і декорувати — на власний смак і розсуд.
Інгрідієнти:
Приготування
1. З’єднайте яйця, цукор, ванільний цукор, додайте дрібку солі. Розітріть усі інгредієнти вінчиком до білого кольору.
2. Додайте сметану та перемішайте.
3. На дрібній терці потріть цедру з одного апельсина. Потім вичавте у миску сік половини апельсина. Додайте все це в суміш.
4. Всипте борошно з розпушувачем і перемішайте.
5. Додайте порізані сухофрукти. Тісто має бути густим, але сповзати з ложки.
6. Форми для кексів треба наповнити на 2/3, бо тісто підніметься.
7. Помістіть кекси в розігріту духовку до 180 градусів на 20—25 хв. Не перепечіть!
8. Коли кекси охолонуть, приготуйте глазур.
Прикрасити готові кекси кулінар пропонує апельсиновою глазур'ю, яка готується з цукрової пудри і апельсинового соку. Суміш має вийти, як рідка сметана.
«Якщо немає маленьких форм для кексів, можна готувати в великій. Але тоді, звісно, збільшиться час випікання. Може бути і до 1 години», — зауважує Тетяна.
Радимо також звернути увагу на рецепт сирних кексів на манці та ароматного кексу з цукатами.
Фото instagram.com/mokridi_tetyana/