Здоров'я та медицина

Половину тарілки повинні складати овочі: чотири правила здорового сніданку від дієтологині Світлани Фус

12:05 — 9 квітня 2024 eye 383

Дієтолоиня Світлана Фус, яка раніше пояснювала, яким має бути корисний бутерброд, назвала чотири правила здорового сніданку.

На своїй сторінці у соцмережах вона також надала приклад того, що варто їсти ранком.

На 1 порцію:

Читайте також: Які овочі обов’язково варто їсти навесні, щоби бути здоровим

А чотири основні правила наступні:

1. Під час кожного приймання їжі половину тарілки повинні складати овочі. Вживати їх можна в різній формі: цілими, у вигляді салатів, в свіжому і приготованому вигляді, як інгредієнт котлет, запіканок і т.д. Важливо пам’ятати, що 400 г овочів і 200 г фруктів — це мінімум, який необхідно вживати за день (більше овочів, ніж фруктів).

2. ¼ тарілки повинні займати джерела корисного білка — м’ясо, риба, яйця, сир (в тому разі, якщо добре його переносите). Бобові — також джерело і рослинного білка, і складних вуглеводів. Тому іноді вони можуть займати половину тарілки.

3. Ще ¼ — це вуглеводи з високим вмістом клітковини: крупи, цільнозерновий хліб, паста з твердих сортів пшениці.

4. Не забувайте про жири. Частину з них отримуємо в складі м’яса, риби, круп, бобових, горіхів, насіння, авокадо, а решту бажано додавати у вигляді оливкової, лляної олії, вершкового масла. Важливо пам’ятати про кількість.

Читайте також: Так харчуються іспанці та португальці: атлантична дієта знижує рівень холестерину і розтоплює жир

«Ці правила дозволять вам приготувати повноцінні, різноманітні страви на кожне приймання їжі. Складені таким чином страви забезпечать вас нутрієнтами необхідними для здоров’я. Тримайте баланс та різноманітність в харчуванні», — радить дієтологиня.

Про те, чому краще худнути весною і на що потрібно звертати увагу, аби позбутися зайвих кілограмів, читайте на нашому сайті.

Фото — скріншот