Книга рецептів

Старовинна великодня страва: як приготувати святкову сирну грудку

17:35 — 4 травня 2024 eye 152

Вже за кілька днів настане чи не найулюбленіше свято українців — Великдень. Готуватися до нього господині розпочали ще на початку тижня, проте й сьогодні можна доповнити традиційний великодній кошик чимось новеньким. Наприклад, сирною грудкою, яка є звичним складником великоднього святкування на Закарпатті.

Про спосіб приготування цієї автентичної страви розповіла львівська фудблогерка Лілія Цвіт, зазначивши, що таку грудку можна приготувати й солодкою, але тоді до молока слід додавати вже не сіль та паприку, а цукор і ванілін.

Інгридієнти (з розрахунку на 600 г кінцевого продукту):

Приготування

Насамперед підігріємо молоко, додавши сметану та збиті яйця. Добре перемішуємо вінчиком.

Після додавання вершкового масла в отриману масу вмішуємо сіль, паприку та інші спеції (за бажанням), проварюємо 5−10 хвилин.

Відціджуємо сир за допомогою марлі, даємо повністю стікти рідині і кладемо грудку в холодильник.

Після охолодження страва готова, можна куштувати.

Також нагадаємо про незвичайний спосіб фарбування великодніх яєць, що його запропонувала інша українська господиня — Аlina Foodee.