Власниця одного з магазинів порцелянового посуду якось помітила, що жінки, які підсвідомо прагнуть мати хорошу фігуру, віддають перевагу сервізам з квітами, а чоловіки — сервізам з фруктами та овочами, які стимулюють апетит. Флористичні натюрморти на тарілках, чашках, чайниках, салатниках, супницях — справжні витвори мистецтва. Ними можна милуватися нескінченно…
А який декор у сервізах любите ви? Які предмети посуду у вашій оселі вважаєте незвичайними? Чи мають вони цікаву історію? Який посуд, на вашу думку, сприяє апетиту та як ви це можете пояснити?
Про овочевий декор у сервізах українських виробників «ФАКТАМ» розповіла колекціонерка та дослідниця історії вітчизняного фарфору, авторка книг про порцеляну Людмила Карпінська-Романюк.
— Овочевий дизайн в посуді українського виробництва — один з улюблених, -- розповідає Людмила Карпінська-Романюк. — Овочі мають апетитний та привабливий вигляд. Зазвичай вони яскраві. Овочевий натюрморт на тарелі одеської художниці Олени Жернової містить гарбуз, кукурудзу, солодкий перець — все, чим ми так любимо ласувати. Овочі у композиції поєднані з букетиком польових квітів.
— Які ж овочі найпопулярніші у вітчизняних художників-фарфористів?
— Наприклад, зелений горошок. Він був улюбленим у складі страв в короля Франції Людовіка XIV. Особливу шану мав зелений горошок і у третього президента США Томаса Джефферсона. Розповідають, що в його маєтку вирощувалось близько тридцяти сортів зеленого горошку. Сервіз «Горошок», створений фарфористами Коростенського заводу Дмитром Назаровим та Ніною Пилипчук, дуже ніжний. Дмитро Назаров створив форму, а Ніна Пилипчук її вишукано розписала. До речі, талановита художниця народилася у відомих своїм мистецтвом Петриківцях. Тож з дитинства перед її очима були чудові його зразки.
Ще одна цікава робота з горошком у декорі — декоративне блюдо «Горошок». Його автор -- художник Олександр Опарій, який нині викладає у Львівській академії мистецтв.
Популярність у декорі посуду здобули й помідори. Довгий час у Європі вважали, що цей овоч отруйний. У посібнику із садівництва, виданому у Данії у 1774 році, можна було прочитати, що помідори вкрай шкідливі, оскільки… зводять з розуму тих, хто їх їсть. В Європі жінки прикрашали своє вбрання квітками томатів, а чоловіки дарували коханим червоні плоди помідорів, які вважались яблуками кохання. Сьогодні ж томат — один з найулюбленіших овочів у світі та в Україні. Різноманіття сортів томатів вражає. Томати є на прилавках магазинів круглий рік, проте найсмачніші та найкорисніші, звичайно, літні — сезонні. Це стосується також інших овочів, фруктів та ягід.
— Сьогодні у деяких українських ресторанах подають борщ у качані капусти. Така подача вражає навіть мішленівських шеф-кухарів, які не раз відвідували Київ. А чи створювали українські фарфористи посуд у формі овочів?
— Так. Коростенський скульптор Дмитро Назаров створив столовий сервіз «Зелений» (фото у заголовку), який складається з 23 предметів та розрахований на шість персон, у формі цього популярного овочу. Супова ваза відтворює качан капусти, а глибокі та мілкі тарілки мають форму капустяного листя.
— Які страви, на вашу думку, краще за все подавати у такому посуді?
— Звичайно, голубці, тушковану та квашену капусту, борщ… Проте й інші страви матимуть вишуканий вигляд у такому сервізі. Фігурний посуд нікого не залишає байдужим, бо він незвичайний. Такі речі особливо подобаються дітям, які завжди помічають особливе. Голубці на тарілочці у вигляді капустяного листа — справжня смакота.
— Де сьогодні можна побачити цей незвичайний сервіз?
— Лише у приватних колекціях. На жаль, у моїй його немає. Варто зазначити, що вишукані вінтажні речі з кожним роком стають дедалі ціннішими.
— Щодо капусти, варто додати, що у Стародавньому Єгипті лікарі радили додавати її до раціону не тільки дорослих, а й дітей, — продовжує Людмила Карпінська-Романюк. -- Про її користь писав ще Піфагор. Важко у це повірити, але у давнину капуста була доступна переважно заможним людям. Сьогодні ж це один з найбюджетніших продуктів.
— Чи створювались окремі фігурні предмети посуду?
— Справжня окраса столу — маслянка у формі гарбуза або помідора.
— Колоритно!
— Ще одна цікава маслянка — у вигляді гарбуза — була випущена Городницьким фарфоровим заводом. Вирощувати гарбузи почали в Північній Америці ще кілька тисяч років тому. Гарбуз дуже невибагливий у догляді, його можна вирощувати в будь-якій частині світу, крім Антарктики. Гарбузові квіти їстівні. Існує безліч рецептів фарширування гарбузових квітів та приготування їх у клярі. Без гарбуза, як відомо, не обходився стародавній український звичай сватання. Якщо наречений не подобався, йому вручали гарбуза та він вирушав додому.
— Чи потребує фігурний посуд особливого догляду?
— Догляд рекомендується звичайний. Проте варто нагадати, що з улюбленим посудом важливо поводитися делікатно та обережно, щоб він залишався у вас на столі, а не лише у згадках. Сімейний сервіз, що передається від покоління до покоління, — це частина історії родини.
— Яка з робіт з овочевим декором, на вашу думку, найнезвичайніша?
— Декоративна ваза «Картопля» Валентини Трегубової, створена на Коростенському фарфоровому заводі у 1975 році. Висота вази — 24 сантиметри. Цілу низку незвичайних настільних декоративних ваз та кружок Валентина Трегубова розробила до художньої виставки «Слава праці» у 1976 році. У пошуку композиційного рішення авторка поєднала форму побутових предметів з образами живих істот та рослин. Дивовижні та нові за формою, ці порцелянові вироби більше схожі не на побутовий посуд, а на скульптуру. І тут Валентина Михайлівна проявила себе як талановита художниця, надавши сувенірно-утилітарним предметам неповторного індивідуального характеру. До речі, картопля з’явилася в Європі тільки у XVI столітті. Спочатку її вирощували як декоративну рослину, а вживати в їжу коренеплоди почали набагато пізніше. На початку XIX століття картопля ще була настільки рідкісним продуктом, що її дарували на свята. У це важко повірити сьогодні, коли страви з картоплі ми маємо на столі чи не щодня. Але тим і цікава історія…
Раніше колекціонерка та дослідниця історії українського фарфору Людмила Карпінська-Романюк розповіла «ФАКТАМ» про найкрасивіші ягідні дизайни у вітчизняному порцеляновому посуді.
На фото у заголовку: Д. Назаров. Столовий сервіз «Зелений». Коростенський ФЗ. 2001
Фото з альбому Людмили Карпінської-Романюк