Клуб споживачів

Містить антиоксиданти, покращує зір і додає енергії: навіщо українці вигадали борщ

5:03 — 10 серпня 2024 eye 203

Борщ — це не просто традиційна страва, але й справжня візитівка української кухні. Його не тільки охоче споживають у всьому світі, але й досліджують вчені та дієтологи, відкриваючи все нові корисні властивості, пише Pixel.

Їх забезпечує напрочуд вдалий ансамбль овочів, які традиційно входять до складу гордості українців:

Борщ у раціоні

Дослідники підкреслюють важливість борщу в щоденному раціоні. По-перше, він багатий на необхідні організму вітаміни та мікроелементи. По-друге, традиції приготуванні та різноманіття смакових поєднань робить його ідеальною стравою для будь-якого столу.

Калорійність борщу

Це дуже залежить від складу, пропорцій продуктів, відсотку води. Але за орієнтовними розрахунками поживність різних видів борщу виглядає так:

Сам по собі борщ відносно низькокалорійний і швидко засвоюється, тому не надто тамує голод. Проте, якщо страву готувати з білком (м'ясо, квасоля, гриби) і з корисними жирами, то час відсутності голоду після споживання страви суттєво збільшується.

Рекомендації дієтологів

Для посилення користі від борщу кладіть в нього не лише овочі, але й білки: нежирне м’ясо, квасолю, гриби.

Не надто пересмажуйте засмажку і готуйте її на олії (для кращого засвоювання організмом вітамінів додавайте у страву багату на жири сметану).

Присмачуйте готову страву свіжою зеленню (під час приготування борщу її додавати не варто).

Ну і звичайно після засвоєння теорії приготуйте справжній борщ самі, переконавшись у його користі на практиці, скориставшись рецептом українського ресторатора і блогера Андрія Клюса.

Також нагадаємо про рецепт холодного борщу, яким вам вочевидь ще не раз захочеться скористатися в останній місяць літа.