Сезон яблук розпочався приготуванням варення, соків, пирогів з яблуками. Кулінарка Наталя Калніна поділилася рецептом яблучного мармеладу.
«Мармелад з яблук. Це мої улюблені ласощі до чаю, обожнюю його, роблю цілий рік. Особливо багато роблю, звичайно ж, у сезон яблук. Зберігаю в холодильнику, загорнувши у папір для випічки в щільно закритому контейнері», — пише Калніна.
Мармелад з яблук
Інгредієнти:
яблука — 3 кг
цукор — 1 кг
вода — 50мл
Приготування:
За словами блогерки, процес приготування нескладний — головне підготувати яблука. Їх потрібно помити, прибрати серединку, нарізати на часточці шкірку.
Щоб мармелад був із кислинкою, варто вибирати яблука кисло-солодких сортів.
Підготовлені яблука скласти у каструлю. Додати 300 г цукру і 50 мл води, щоб нічого не підгоріло.
Закрити кришкою та варити на невеликому вогні, періодично помішуючи, поки яблука не стануть зовсім м'якими. За часом це займає близько 30 хвилин.
Коли яблука стануть м'якими, пробити все блендером і додати цукор, що залишився. Все перемішати і дати масі постояти кілька годин.
Потім знову поставити пюре на плиту та варити на повільному вогні, іноді помішуючи.
Кулінарка вважає, що це найзручніший спосіб варіння мармеладу — випарювання до отримання темної та дуже густої маси. Пюре не підгоряє, а просто уварюється. Маса має бути дуже густою не текти, а важко падати з ложки.
На уварювання йде приблизно півтори години. На цьому етапі виходить густе повидло. Його можна розкласти по гарячих банках та закатати.
А для мармеладу — масу потрібно розкласти на піддоні для сушіння завтовшки приблизно 1.5 см.
Якщо мармелад сушити в сушарці, то температура повинна бути 55 °. Сушити до готовності (піде кілька годин).
Поверхня готового мармеладу має бути пружною та не липкою, а пласт легко відходити від піддона.
З 3 кг яблук виходить близько півтора кг яблучного мармеладу. Для зберігання мармелад загорнути в папір для випічки скласти у контейнер, закрити кришкою та прибрати в холодильник.
Якщо мармелад готується із солодких яблук, потрібно додати лимонну кислоту, щоб вийшов мармелад з кислинкою. Лимонну кислоту слід додати під час варіння повидла.
Ми також розповідали, як приготувати дуже подібне до мармеладу варення з яблук.