Останнім часом багатьох українців стало цікавити питання про те, як по можливості довго зберігати часник.
І справа не в тому, що наші співгромадяни стали побоюватися нападу недобрих сил, від яких, як відомо, часник добре захищає. Відповідь — у ціні на цей потрібний продукт — через спеку вона досягла «космічних» висот і перевищила 100 грн за кілограм.
І буде рости, можливо, далі.
Тому зараз потрібно сто раз подумати над збереженням часнику, адже зайві сто гривень «на дорозі не валяються».
Свій варіант відповіді на це питання дала блогерка Вікторія.
Вона пропонує почати підготовку головок із сортування, відбираючи лише найкращі голівки.
Ті ж, що отримали якісь ушкодження, і розсипаються, йдуть у їжу в першу чергу.
Зберігати часник краще при температурі +2−4 градуси, але витримує він і до до мінус 2°. Вологість теж має бути помірною — 60−70%.
Сама господиня тримає часник у сітчатих ящиках чи в корзинках де він лежить таким невеликим шаром.
Для зберігання взимку можна задіяти сарай, гараж, а в квартирі — теплий балкон.
Ще голівки можна зберігати у паперових пакетах або у сітках з дірочками (це потрібно, аби він дихав). Також підійдуть полотняні мішечки, які треба\ повісити десь у прохолодному приміщенні (поліетиленові пакети тощо використовувати не можна).
«У нас дуже сухо і в будинку і в квартирі колись було дуже сухо і тому часник десь після Нового Року починав пересихати. Що можна зробити для цього? Якусь кількість часнику можна помістити також у паперовий пакет, а ще трохи — покласти в нижню шухляду холодильника, де зазвичай зберігаються овочі», — говорить господиня.
Ще однією альтернативою є зберігання овоча у трилітрових банках з кухонною сіллю на дні (вона буде вбирати в себе зайву вологу і часник буде довше зберігатися).
Також в родині заведено наступний метод: розібрати часник, почистити, наповнити скляні банки почищеними вже зубочками часнику, залити будь-якою олією. Такий часник можна і їсти, і додавати в різні страви, а отриману часникову олію — використовувати для салатів.
А ще часник можна маринувати. Наприклад, за рецептом італійського шефа Марко Черветті.
До речі, на другому місці серед овочів, що значно прибавили в ціні — томати.
Тож як тут не згадати, що вірний спосіб уберегтися від подорожчання помідорчиків — закупити їх зараз по ще прийнятній ціні і заквасити, адже зимові свята ніхто не скасовував!