Айва — особливий фрукт, який має неповторний аромат, що нагадує яблука, груші та осінні квіти. Тому варення з нього досить популярне. У поєднанні з лимоном і цукром воно виходить надзвичайно смачне й ароматне і має яскраво-золотистий колір. Цей простий рецепт чудово смакує на тостах, як начинка для печива або навіть як добавка до йогурту. Таке варення може приємно здивувати і на святковому столі завдяки ідеальному поєднанню солодкості та кислинки, пише видання Retete.
Складники:
- 5 айв (приблизно 1000 г)
- 1 лимон (приблизно 120 г)
- 5 склянок цукру (приблизно 900 г)
Приготування:
Айву і лимон добре вимити. Айву розріжте навпіл, видаліть кісточки, а м'якуш тонко наріжте. Лимон можна нарізати кружечками або часточками. Покладіть фрукти у каструлю, додайте цукор і добре перемішайте. Дайте суміші настоятися 10−12 годин, щоб фрукти пустили сік.
Після того як фрукти настояться, поставте каструлю на середній вогонь. Доведіть суміш до кипіння і варіть 10 хвилин, періодично помішуючи і знімаючи піну, яка утворюється на поверхні. Через 10 хвилин вимкніть вогонь і дайте охолонути.
Повторення процесу: повторіть процес кип’ятіння 3−4 рази, щоразу даючи суміші охолонути між кип’ятіннями. Чим довше ви варите варення, тим густіше воно стане. Варити рекомендується на повільному вогні, щоб уникнути пригорання.
Коли варення досягне потрібної консистенції, розлийте його по стерилізованим банкам, щільно закрийте і дайте повністю охолонути. Після цього поставте варення в прохолодне місце.
Спробуйте також приготувати справжній новорічний делікатес — варення з айви в рожевому ігристому.
Також скористайтеся ідеальним рецептом нашвидкуруч від блогерки-красуні Alina FooDee — піца без тіста на сковороді.