Як у кожної господині є свій рецепт борщу, так і в кожної є свій рецепт капусняку. На заході країни капусняк готують схожим до юшки, а на сході — достатньо густим.
Саме такий варіант запропонували приготувати на каналі «Карпатські шкварки».
Цей капусняк готується з товченою картоплею на копчених домашніх кістках. Але, як завжди, основним інгредієнтом є капуста.
Полтавський капусняк
Інгредієнти:
Капуста квашена 1 кг.
Кістки копчені
Вода 3 л.
Картопля 4 шт.
Цибуля 1 шт.
Корінь петрушки 1 шт.
Перець духмяний
Сало 150 гр.
Помідори мелені 500 гр.
Сіль та перець до смаку
Приготування:
Ребра залити холодною водою й поставити варити.
Додати у каструлю до ребер чищену цибулю, корінь петрушки, декілька горошин духм'яного перцю і чотири середні картоплі.
Картоплю потрібно варити до готовності, потім витягти з каструлі.
На засмажку потрібно порізати кусок свіжого сала. Смажити до тих пір, поки шкварки не стануть золотисто-коричневими. Але пересмажувати теж не варто.
Підсмажити цибулю на шкварках. Додати до засмажки консервовані мелені помідори (можна замінити на томатний сік, пасту або соус). Смажити 5 хвилин.
Відварену картоплю витягти з бульйону й потовкти. Додати трохи бульйону й довести картоплю до стану пюре.
Картоплю додати до засмажки, все гарно перемішати й протушкувати разом.
Квашену капусту дрібно порізати. Відправити капусту у каструлю й варити до готовності приблизно 40 хвилин.
Кістки витягти з каструлі на тарілку.
Посолити, поперчити капусняк. В кінці додати засмажку й проварити все разом близько 5 хвилин.
Вийшов дуже смачний, поживний суп, який подавати гарячим зі шматком копченого відвареного ребра.
Також своїм рецептом капусняку, який можна приготувати досить просто та швидко, поділився автор кулінарного сайту Паша Борщ.