В Україні є чимало автентичних страв, проте чільне місце серед них посідає смідинська капута в печі, яку здавна готували у селі Смідин, що на Волині.
За переказом найстаршої жительки цього села, страва тісно пов'язана з православ'ям, а саме зі святом Здвиження Чесного і Животворного Хреста Господнього. До цього дня люди готувалися наперед — поспішали викопати картоплю, зібрати ті овочеві культури, які бояться морозу, наводили лад у домі та біля нього.
А оскільки Воздвиження — пісний день, на святковий стіл подавали виключно пісні страви, серед яких була й печена капуста, присмачена огірковим розсолом, олією, часником або ж заправлена цибулею.
Часто гості, що їхали або йшли у село на свято, говорили: «Їдемо у Смідин на капусту».
Як готують печену капусту?
Головки капусти кладуть на дно печі (дрова вже мають на той час перегоріти, однак щоб жар зберігався). Перед тим, як почати випікати капусту, господиня обов'язково читала молитву, клала капусту у піч і щільно закривала заслонку, додатково скріпляючи її розчином з піску та глини.
Зазвичай цей процес робиться на ніч. Вранці капусту виймали з печі, знімаючи обгорілі верхні листочки.
Далі приступали до безпосереднього приготування страви. Капусту нарізали на великі шматки і додавали з розрахунку на один полумисок (у порізаному вигляді): 1 капустину, 2 квашені огірки, 2 зубчика часнику, 2 ст. ложки олії, сіль, перець за смаком.
Традиційно для подачі страви використовували глиняний полумисок, тепер господині користуються і сучасним посудом.
Нагадаємо також про цікавий рецепт іншої страви з капусти — а саме традиційний капусняк, яким пишаються на Полтавщині.