Події

Вiдкритий лист

0:00 — 15 жовтня 2004 eye 346

Головному редактору газети «Факты и комментарии» п. Швецю О. Є. Прем'єр-мiнiстру України п. Януковичу В. Ф. Вiце-прем'єр-мiнiстру України з питань гуманiтарної полiтики п. Табачнику Д. В. Головi Державного комiтету iнформацiйної полiтики, тебебачення та радiомовлення України п. Чижу I. С.

Шановний пане Швець!

В номерах газети «Факты и комментарии» за 01 та 07 жовтня 2004 р. були опублiкованi фрагменти нашої книги «Вiдверто кажучи». При чому, з незрозумiлих для нас причин цей матерiал вийшов пiд рубрикою «Из первых уст», хоча ми нiколи не надавали газетi право публiкувати фрагменти з книги. Крiм цього, ми глибоко обуренi пiдбором фрагментiв для публiкацii, цiллю якої є тiльки створення скандалу та нездорового ажiотажу навколо нашого приватного життя. Цитати з книги на власний розсуд поєднуються коментарями журналiста, який жодного разу не зустрiчався з нами, не має жодного уявлення про наше життя, однак, чомусь, взяв не себе смiливiсть здiйснювати пiдбiр фрагментiв з книги для читачiв газети. Крiм цього, деякi «факти», наведенi в публiкацiї, передаються в спотвореному виглядi, а деякi -- i взагалi вiдсутнi в книзi та нiколи не вiдбувались насправдi.

Все це не тiльки нас неприємно здивувало та вразило, а i завдало серйозної шкоди нашiй честi, гiдностi та репутацiї, порушило нашi права, захищенi Конституцiєю та законами України. Бiльше того, дехто з наших рiдних, друзiв та знайомих, якi живуть в Українi, були просто шокованi такою вiльною iнтерпретацiєю та оцiнкою нашого життя.

Бiльше всього ми засмученi тим фактом, що зробивши стiльки для пiдтримання та покращення iмiджу України, для поширення iнформацїї про неї у всьому свiтi, для пiдтримки та популяризацїї спорту в Українi, на своїй Батькiвщинi ми зараз зiткнулись з таким явним проявом бажання знайти та при першiй-лiпшiй нагодi опублiкувати щось «погарячiше», поскандальнiше. Ще бiльше нас засмучує те, що це робить така широковiдома, популярна та серйозна газета як «Факты и комментарии», яка нiколи не належала до «жовтої преси». Однак, може, зараз щось змiнилось?

Крiм цього, не можемо не звернути увагу на порушення пiд час публiкацiї авторських прав на книгу, i не тiльки наших, а i прав нашого видавництва, однак, напевне воно i саме вживе вiдповiднi заходи. Зараз ми занепокоєнi, перш за все, тим, що у той час, як ми готуємо видання книги спецiально для українцiв, через дiї деякiх осiб українськi читачи позбавленi можливостi одержати цiлiсне уявлення вiд цiєї, досить вiдвертої, книги та змушенi знайомитись з нею в такому спотвореному виглядi.

З огляду на це, вимагаємо опублiкувати цей вiдкритий лист в найближчому номерi газети, припинити подальшi публiкацiї фрагментiв книги без нашої згоди, провести розслiдування причин, з яких сталось це прикре непорозумiння.

З повагою, Вiталiй Кличко