Великодня випічка має особливий смак і аромат. Її люблять і дорослі, і діти. Щороку кондитери придумують все нові і нові рецепти. І, звичайно, хочеться це спробувати.
Вже сьогодні варто продумати, яку саме паску ви будете пекти. Користуйтеся перевіреними рецептами від авторитетних кулінарів, щоб не зіпсувати продукти і настрій.
Як приготувати сирну паску без випікання, та ще й зі смаком снікерсу, «ФАКТАМ» розповіла відомий кондитер з Чернігова Олена Зіберт, яка нещодавно стала золотим призером всесвітнього конкурсу Cake International.
— Таку сирну паску в нашій родині обожнюють все — навіть ті, хто не дуже любить сир, — каже Олена Зіберт. — За смаком це ніжний десерт з нотками шоколаду і солоної карамелі з арахісом. Всі, хто любить снікерс, я думаю, оцінять. Для того, щоб зробити такі чотири сирні паски, мені знадобилося часу менше години. Але відразу їх не їдять, вони повинні постояти ніч (або хоча б 12 годин) в холодильнику під гнітом. Щоб і ви так швидко впоралися, раджу солону карамель зробити заздалегідь, вона спокійно стоїть в холодильнику до двох тижнів. Я приготувала її напередодні.
— Який же рецепт?
— Для приготування солоної карамелі вам знадобляться такі інгредієнти:
Цукор (або цукор і глюкозний сироп) помістити в каструлю, досить глибоку і з товстим дном (це дозволить уникнути пригорання). На маленькому вогні плавити до світло-бурштинового кольору. Вершки до цього моменту закип'ятити і гарячими влити в три етапи невеликою цівкою. Пінитися буде сильно, тому віддайте перевагу каструлі з високими бортиками. Бережіть руки, постійно помішуючи все це лопаткою з довгою ручкою.
В охолоджену до кімнатної температури солону карамель додаємо 200 г арахісу, обсмаженого і почищеного.
— Можна уявити, як це смачно.
— А тепер, власне, готуємо сирну паску зі смаком снікерсу. Ось рецепт.
Сирна паска зі смаком снікерса
Основні інгредієнти:
- Сир — 1 кг
- Масло вершкове — 200 г
Для крему:
- Вершки (33%) — 200 г
- Яйця — 4 шт.
- Цукор — 200 г
Для ганашу:
- Шоколад — 120 г
- Вершки — 40 г
Приготування
Крем
Яйця злегка збити з цукром в металевій каструлі з товстим дном, додати цівкою, продовжуючи помішувати, гарячі (не киплячі) вершки, поставити каструлю на маленький вогонь і, продовжуючи постійно вимішувати віничком, варити до загустіння. У мене після закипання крему це зайняло ще 1 хвилину. Потім заварний крем остудити до кімнатної температури.
Сир і вершкове масло пробити блендером до однорідної маси, і, коли крем охолоне, пробити все разом.
Шоколадний ганаш
Закип'ятити вершки, додати шоколад, перемішати.
Тепер нам потрібно об'єднати все разом. У сирно-кремову масу додаємо солону карамель (але не всю, трохи залишаємо для декорування) та шоколадний ганаш і дуже-дуже акуратно перемішуємо, щоб малюнок залишився мармуровий, так паски виглядають особливо ефектно.
Готуємо форми. Викладаємо їх подвійним шаром марлі — вологою і добре віджатою — і додаємо масу. Накриваємо марлею. Ставимо зверху гніт, а саму форму поміщаємо в ємність, куди трохи відійде зайва волога.
Вранці прибираємо марлю, паску ставимо на блюдо і декоруємо солоної карамеллю (тією, що спеціально для цього залишали). Можна ще декорувати розтопленим шоколадом або шоколадним ганашем, можна додати мигдаль в шоколаді.
— У приготуванні завжди багато нюансів. Які лайфхаки варто врахувати?
— Якщо, наприклад, у вас немає спеціальної форми для сирної паски, її легко зробити самому. Скажімо, з пластикових стаканів з-під сметани або йогурту. Найголовніше, зробити кілька отворів у дні, через які буде виходити зайва волога.
— Шоколад для ганашу потрібен якийсь особливий?
— Можна взяти будь-який, молочний або чорний — той, який ви любите. Буде смачно і з тим, і з іншим.
— А як довго зберігається сирна паска і як краще це робити?
— Термін зберігання — три доби з моменту приготування. Зберігати сирну паску потрібно в холодильнику при температурі 5 градусів. Важливо готувати стільки, скільки з'їсте. При необхідності пропорції в рецепті можна зменшити в два або навіть в чотири рази.
— Які ще незвичайні смаки можна використовувати?
— Можна приготувати сирну паску зі смаком баунти. Для цього замість карамелі і арахісу додаємо кокосову стружку і збільшуємо кількість шоколадного ганаша.
— Пасхальна випічка смачна, але в ній так багато калорій. Яким чином можна зменшити їх кількість?
— Краще з'їсти менший шматочок паски. У солоній карамелі вершки повинні бути жирністю не менше 30%, інакше вона у вас просто не вийде. Для заварного крему можна використовувати вершки 15%. Цукру можна взяти не 200, а 150 г.
— Що б ви побажали читачам «ФАКТІВ» напередодні Великодня?
— Добра, здоров'я і задоволення від того, чим ви займаєтеся.
Фото з альбому Олени Зіберт