Свято Великодня наближається. А це означає, що час продумати, яку паску ви будете пекти, як будете декорувати яйця і які страви будуть на святковому столі.
Звичайно, в кожній родині є традиційні рецепти. Але не зайве дізнаватися і нові, щоб потішити рідних та близьких незвичайними смаколиками.
Важливо дотримуватися перевірених рецептів, бо інакше і продукти можна зіпсувати, і настрій. А це зовсім ні до чого.
До слова, недарма з давніх-давен вважається, що пекти паски потрібно неодмінно в гарному настрої, з любов'ю.
Рецептом апельсинової паски зі свіжої журавлиною з «ФАКТАМИ» поділилася кондитер з Чернігова Валентина Верьовкина.
— Пекти паску не всі наважуються, тому що вважають, що це складно, — каже Валентина Верьовкина. — Але я поділюся легким рецептом. Ця паска з дріжджового тіста. Вона дуже смачна і ароматна! Думаю, сподобається і дорослим і дітям.
Апельсинова паска зі свіжої журавлиною
Інгредієнти:
- Борошно — 280 г
- Яйця — 2 шт
- Цукор -150 г
- Олія з фундука (можна замінити на будь-яку рослинну рафіновану) — 110 г
- Молоко — 180 г
- Розпушувач — 0,5 ч. Ложки
- Сода — 0,5 ч. Ложки
- Сіль — 0,5 ч. Ложки
- Цедра одного апельсина
- Журавлина свіжа (або заморожена) — 150 г
Для глазурі:
- 30 г білка
- 200 г цукрової пудри
- 0,5 чайної ложки лимонного соку
Приготування
У мисці змішати сухі інгредієнти: борошно (попередньо просіяти), соду, розпушувач, сіль. Окремо змішати цукор і натерту на дрібній тертці цедру апельсина. Цукор стане помаранчевим і дуже ароматним. Отриманий ароматизований цукор збити з яйцями до пишності, потім додати молоко, олію і все перемішати до однорідності. До рідких інгредієнтів частинами додайте сухі і змішайте міксером до однорідності. Потім додайте журавлину і ще раз все змішайте.
Форму для випікання змастити вершковим маслом і на дно покласти пергамент. Випікати в духовці при температурі 170 градусів 40−50 хвилин. Готовність перевірити шпажкою.
Глазур
Змішуємо білок з лимонним соком і пудрою. Збиваємо міксером на маленькій швидкості.
Паску, що остигла, поливаємо глазур'ю. Харчовими фарбами можна намалювати будь-який малюнок. Всім смачного!
— Порадьте, будь ласка, як прикрасити паску.
— У кожного можуть бути свої ідеї. Дуже гарний петриківський розпис. Дітям в декорі подобаються крольчата і пташенята. На цукровій глазурі можна намалювати будь-який малюнок за допомогою харчових фарб і звичайного пензлика. До слова, безглазурна паска теж може бути дуже апетитною. Прикрасьте її сухофруктами і горіхами. Помістіть паску в композицію з крашанками. Доповніть стіл букетиком весняних квітів.
— Сьогодні у продажу яких тільки немає пасок: і імпортні, і авторські… Які головні критерії якості?
— Найважливіше — це свіжі натуральні інгредієнти. Вони визначають і смак паски, і її корисність для організму. Звичайно, тільки в тому, що готуєте самі, можете бути повністю впевнені.
— Як довго зберігається паска?
— Паска за моїм рецептом зберігає всі свої властивості до 10 днів. Обов'язково потрібно упакувати її в целофан, так як на відкритому повітрі вона може висохнути.
— А що можна приготувати з паски, що залишилася після свята?
— Зробіть з неї сухарики. Вони дуже смачні і ароматні! Зберігайте їх в закритій банці. Такі сухарики смакують до чаю та кави.
— Які ще цікаві ідеї великодньої випічки порадите?
— За допомогою соціальних мереж я стежу за творчістю багатьох всесвітньо відомих кулінарів, вони надихають робити щось нове. У минулому році, наприклад, я готувала паску з шоколадним ганашем всередині. При розрізі з неї рідкий шоколад витікав, немов ніжний крем. Було багато схвальних відгуків. І дорослі і діти в захваті.
— У кожній родині свої великодні традиції. А які особливо дорогі вам?
— Великдень — це сімейне свято. Пригадую, як в дитинстві за великим столом збиралися у дідуся з бабусею, приходили всі родичі. Особливо видовищним був «бій» крашанками. Мама завжди пекла у суботу паски — і їх було багато. Завжди цей день запам'ятовується.
— Дітям завжди цікаво брати участь у підготовці до свята. Як ви долучаєте до цього свою шестирічну дочку?
— Ліза завжди допомагає мені з декором пасок. Розписує пряники глазур'ю, а потім ними і прикрашає. Діти завжди хочуть повторювати за мамою і ніколи не відмовлять у допомозі. Їм завжди хочеться першими спробувати смаколики, які готуються.
— У Франції вирощують троянду з ароматом паски. А як би ви описали цей запах?
— Це аромат смачної здоби. Справжня насолода!
— Свято Великодня асоціюється з дивом. А ви вірите в дива?
— Звісно! Весна, пробудження дерев, спів птахів — все це дива.
— Що б ви побажали читачам «ФАКТІВ» напередодні Великодня?
— Міцного здоров'я і сімейного благополуччя!
Читайте також: Сирна паска без випікання зі смаком снікерса: смачно і незвично
Раніше рецептом великоднього печива з «ФАКТАМИ» поділилася відомий американський кондитер Олена Так.
Фото з альбому Валентини Верьовкіної