— Ще кілька років тому я, експерт з антикваріату, і припустити не міг, що першим в Україні займуся розведенням прісноводних креветок, — каже керівник фірми «Українська креветка» Олексій Слєпньов з Києва. — Першу партію цих ракоподібних виростив на продаж минулого року. На сьогодні зі своєю командою вже створив сім креветкових ферм. Вирощуємо найбільш швидкорослих креветок у світі — Макробрахіум Розенберга.
— Як вийшло, що ви зайнялися розведенням прісноводних креветок?
— Коли я лікувався в госпіталі у Ватикані, познайомився з підприємцем літнього віку з Малайзії паном Донгом. Ми подружилися, і він запросив мене пройти курс навчання на його фермі, де вирощує в промислових масштабах шість видів креветок, чотири види лобстерів, стільки ж крабів, а також черепах і змій. Його сім'я займається цим бізнесом вже понад 200 років. У нього найбільша такого роду ферма в Малайзії. Я вирушив туди. Почав з найпростішого: заготовлював трави, мив черв'яків, сушив гриби для креветок. Потім промивав басейни, фільтри, брав участь у підготовці води… За два з половиною місяці пройшов усі основні технологічні операції. Спілкуватися з місцевими мені допомагав російськомовний хлопець, який там працює.
— Вам не могли допомогти українські лікарі, тому вирушили на лікування до Ватикану?
— Так. У моєму житті був важкий період, коли мене поранили в обидві ноги. Вдаватися у подробиці цієї історії не буду, скажу лише, що українські лікарі заявили: «Ви більше ходити не зможете». Тоді мої італійські партнери по антикварному бізнесу влаштували мене в госпіталь Ватикану. Там лікарі зуміли поставити мене на ноги. Якби ми зараз влаштували змагання з бігу, думаю, я б вас обігнав (посміхається). Після лікування у Ватикані я зміг повноцінно фізично працювати на фермі пана Донга. Коли прийшов час повертатися з Малайзії (це було наприкінці 2018 року), привіз в Україну дві з половиною тисячі мальків розміром з пів сірника. Їх доставили на літаку вантажним рейсом.
У мене на дачі під Києвом є три акваріуми, в яких у дитинстві розводив рибок. У цих ємностях і почав адаптувати технологію вирощування креветок під українські умови — наші види трав, клімат. На це пішло півтора року.
Спочатку багато хто говорив: «Олексію, не займайся дурницями, у тебе нічого не вийде». Але були люди, які повірили в мій проєкт. Знайшов вісім однодумців, і почали створювати фірму з розведення креветок.
— У чому зараз вирощуєте креветок?
— Практикуємо як закритий (у басейнах, розміщених у приміщеннях) тип вирощування, так і відкритий — у ставках. У відкриті водойми запускаємо мальків 29 травня. У нашому розпорядженні зараз ставки загальною площею три гектари. Хоча батьківщина Макробрахіум Розенберга — річки й озера тропічних широт, ці креветки добре переносять зниження температури води до 15−17 градусів, яке буває ночами в літні місяці. У таких випадках ракоподібних виручає те, що вони вміють відмінно плавати, причому дуже швидко. Їм нічого не варто при необхідності перебратися з прохолодних шарів води в тепліші — біля поверхні.
— Яка температура стає небезпечною для їхнього життя?
— Тринадцять градусів. У наших широтах влітку вода в ставках так сильно не падає. Креветки ростуть там до 15 вересня, і ми їх відловлюємо. До цього часу вони досягають ваги 25−30 грамів. Цього достатньо — ракоподібні досить великі, мають товарний вигляд, а також смачніші, ніж більш дорослі. До речі, один відомий італійський кухар сказав, що молодих креветок Макробрахіум Розенберга за смаковими якостями можна порівняти тільки з лобстерами, які є делікатесом для гурманів.
— На зиму креветки впадають у сплячку?
— Ні. У закритих приміщеннях вирощуємо їх цілий рік. Будуємо для них теплиці-термоси. Це дозволяє пристойно економити на опаленні. Одна з наших ферм взагалі не опалюється. Проте минулої зими, коли у лютому стовпчик термометра опускався до екстремальних 20 градусів морозу, з креветками нічого поганого не сталося.
— До яких розмірів вони можуть виростати?
— Досить великого. Якщо говорити конкретно про Макробрахіум Розенберга, то до кілограма вагою. Вони досягають його в п'ять років. До речі, у нас є креветки, які важать 300−400 грамів. Використовуємо їх для отримання мальків.
— З чого складається раціон креветок?
— Ці істоти всеїдні. Крім восьми видів трави, даємо їм мотиля, черв'яків, смітну рибу, гамаріус (дрібних рачків), кропиву, гарбуз, листя салату та інші овочі. Можна використовувати для їхнього харчування практично все, що вирощується на городах.
Моє підприємство повністю забезпечує себе кормами. Стовідсоткова гарантія, що вони екологічно чисті. На зиму їх заморожуємо (вони не втрачають поживних властивостей), сушимо, гранулюємо, перемішуємо на установці, що нагадує м'ясорубку. Важливо, що хімічних добавок взагалі не застосовуємо. Так що харчування наших креветок повністю екологічне. Тому вони мають здоровий вигляд без специфічного нальоту на панцирі.
Зауважу, що заморожені креветки, імпортовані в Україну з країн Південно-Східної Азії, далеко не завжди екологічно чисті. Це перш за все відноситься до завезених контрабандним шляхом. Споживачі повинні знати, якщо тушка замороженої креветки не закручена бубликом, а пряма, значить, креветка безконтрольно здохла з якихось причин. Її потім вже не живу виловили, приварили та заморозили. Зрозуміло, що це неякісний продукт.
— Макробрахіум Розенберга стійка до хвороб?
— Так. Чим вона може захворіти, так це шкірними захворюваннями. На щастя, вони легко лікуються звичайним вапном.
— Хто ваші споживачі?
— Скажу відверто — люди не бідні. Креветки — недешевий продукт. А наші до того ж на українському ринку на сьогодні ексклюзивні. Адже всі імпортні креветки заморожені або в кращому випадку охолоджені. Ми пропонуємо живих. На базарах є кілька наших фірмових точок реалізації. Поставили там чани, наповнені водою, з написом «Живi креветки». За рік сформувалося коло постійних покупців приблизно з 200 гурманів. Серед них є організатори різних урочистих заходів, свят. Наші креветки їм потрібні, щоб здивувати гостей. Припустимо, святкують день народження дитини. Креветки ще живими поміщають в сік — полуничний, ананасовий або будь-який інший. Через пару хвилин подають на стіл, і діти, що зібралися за столом, їдять креветки зі смаком соку. Гостям на весіллі або інші свята для дорослих пропонується так звана п'яна креветка. Це коли Макробрахіум Розенберга перед подачею на стіл поміщають в алкоголь. Якщо це віскі, то, крім смаку алкоголю, ви відчуєте легкий запах дубової бочки, в якій витримувався цей напій у процесі приготування. Зараз п'яна креветка — коронна страва з-поміж тих, що готують з Макробрахіум Розенберга.
— Конкурентів в Україні поки у вас немає?
— З'явилися соратники. Річ у тому, що з нашою допомогою вже більше ніж у 700 невеликих фермерських господарствах по всій Україні почали розводити креветок. Це набагато вигідніше, ніж, наприклад, вирощувати свиней.
Завдяки своїм природно-кліматичним умовам Україна має можливість увійти до першої п'ятірки світових експортерів креветки й мати на цьому вельми істотні валютні надходження. До речі, коли торік я звернувся до одного з міністерств, щоб оформити вивезення за кордон партії наших креветок, виявилося, що в нормативних документах не було коду на такий товар. Тому креветки ми записали як молюски. І тільки після трьох місяців ходіння по кабінетах домоглися того, що креветка отримала власний код як продукт українського експорту.
— Скільки грошей потрібно мати, щоб почати креветковий бізнес?
— Як мінімум тисячу доларів. Для тих, хто захоче почати цей бізнес, скажу: ми значно економимо внаслідок того, що роботи по збірці необхідних конструкцій, обладнання, зварюванню виконуємо самі. В Україні зараз виробляються якісні системи біофільтрування води — на дорогі імпортні витрачатися не потрібно. З іноземного купуємо тільки бельгійську плівку для теплиць-термосів, а також компресійні системи німецького або китайського виробництва.
Зауважу, що для учасників АТО у нас діє програма підтримки — надаємо їм набір необхідного обладнання, мальків, проводимо навчання. Все це абсолютно безплатно. Ветерани таким чином можуть відкрити свій бізнес і швидше адаптуватися до мирного життя. З ними займається керівник служби безпеки нашої фірми, фронтовий розвідник.
— Яке обладнання потрібно для утримання креветок?
— Басейни, які оснащуємо системами біологічної фільтрації води й насичення її киснем. Можливий і дешевший варіант. Так, моя сусідка по дачі, жінка похилого віку, вирощує креветок у підручних місткостях. Розумієте, Макробрахіум Розенберга все одно у чому рости — в дорогому розбірному басейні чи, скажімо, в чані, що дістався вам від прадіда. Головне — якісне, в правильних обсягах, вчасно подане харчування, чиста тепла вода, насичена киснем. Однак потрібно пам'ятати, що недбалість у вирощуванні креветок недопустима — в цій справі є багато технологічних нюансів, які слід неухильно виконувати.
— Чи будете культивувати якихось інших ракоподібних?
— Так. Уже інкубуємо ще один вид креветок і прісноводного краба. Найближчим часом вони поповнять наш асортимент. До того ж маємо намір створювати свої виробництва за кордоном. У Польщі нам надають державний грант на створення креветкової ферми. А один з польських університетів почав вирощувати креветок за нашою технологією.
Раніше «ФАКТИ» розповідали про ветерана АТО, який налагодив виробництво чорносливу за стародавньою технологiєю.