Книга рецептів

Вишуканий гарнір до риби або м'яса: шеф поділився порадою і рецептом приготування білих грибів

10:39 — 6 жовтня 2021 eye 470

Шеф-кухар Андрій Величко, який раніше поділився простим рецептом смачних курячих котлет, дав кілька порад, у тому числі й кулінарних, любителям «тихого полювання» — грибникам.

«Наразі грибна пора року — любителі „тихого“ полювання вибирають грибні місця, а такі „мисливці“, як я, відвідують ринки та села у пошуках кращих і найбільш свіжих грибів за приємною ціною. Але у приготуванні страв з грибами є кілька правил, дотримання яких я вважаю обов'язковим», — пише шеф на своїй сторінці у соцмережах .

У першу чергу Андрій Величко нагадав про правила, яких повинні дотримуватися всі грибники. Причому, не на кухні, а у лісі.

Правило № 1.
Щоб піти на збір грибів, потрібно підготуватися. Крім зручного взуття, теплого одягу і чаю у термосі, потрібно приділити час головному — вивчити, які гриби їстівні, які умовно їстівні, а які і зовсім слід обходити стороною. В ідеалі зберегти фото і поглядати на нього, коли сумніваєтеся.

Правило № 2.
Сумніваєтеся, що за гриб перед вами — в жодному разі не беріть його. Все просто — збираємо тільки знайомі гриби.

Правило № 3.
Вибирайте місця збору грибів подалі від трас. І зрізайте без кореня не перестиглі, а більш щільні й молоді гриби.

«Якщо ж вивчення їстівних грибів — не ваша сильна сторона, тоді рекомендую довіритися тим, хто знає. Наприклад, купити вже зібрані гриби у магазині або на ринку (в останньому випадку знову-таки гарантії не стовідсоткові — відповідальність в будь-якому випадку на покупцеві)», — додав він і запропонував читачам рецепт приготування сезонних білих грибів. Втім, за словами шеф-кухаря, цей делікатесний гриб можна їсти навіть у сирому вигляді, нарізавши тонкими скибочками і окропивши винним оцтом та дорогою оливковою олією.

З цього гриба може вийти й відмінний гарнір до риби або м'яса, або основне блюдо, з картопляним пюре або домашньою локшиною.

Інгредієнти:

Приготування.

«Як їсти і з чим їсти. Перший і найсмачніший банальний спосіб — з ложкою жирної домашньої сметани і келихом білого вина. Але є ще варіанти. Подайте такі гриби як гарнір. Так, м'ясо і птиця з грибами — це класика. Але спробуйте подати гриби до риби — і ви будете приємно здивовані. Як ще можна їсти гриби? Зварити домашню локшину або італійську пасту, наприклад, тальятелле, і змішати зі смаженими грибами, додавши трохи пармезану і вершків для соковитості. А з картопляним пюре або кремовою полентою-мамалигою білі гриби стануть взагалі шедевром!» — радить Андрій Величко

За його словами, такі гриби легко заготовлюються на зиму — для цього після відварювання у воді і просушування їх потрібно просто розкласти у контейнери невеликими порціями і відправити у морозилку. А взимку дістати і скористатися рецептом, наведеним вище.

«Виходить практично так само, як і зі свіжими грибами. Смачного, і не їжте незнайомі гриби!» — додав шеф-кухар.

Раніше Андрій Величко розповів, як приготувати апетитні брускетти з томатами — рецепт був створений за мотивами грецької закуски саганакі.

Фото: https://ua.depositphotos.com.