Багато хто не уявляє святкового столу без традиційного картопляного пюре, яке давно стало універсальним гарніром до м'яса, риби та птиці.
Можливо, настав час позбутися старих звичок родом з радянщини?
Нові, більш цікаві і різноманітні варіанти гарнірів запропонувала учасниця «Мастер-Шеф"-9 Анастасія Погосова.
Наприклад, кухар радить звернути увагу на картопляний гратен, або ж і зовсім відповитись від надто калорійної картоплі на користь кускусу чи рису.
Для приготування гратену по-французьки візьміть:
Спосіб приготування
Картоплю нарізати кружальцями завтовшки 4−5 мм. Вершки довести до кипіння і посолити. Додати картоплю і варити 5 хв.
Сир натерти на крупній тертці. У керамічну форму в кілька шарів викласти картоплю і більшу частину сиру. Останній шар — картопля. Залити все вершками, накрити фольгою і відправити запікатися на 15 хв при 180 °C.
Наприкінці фольгу треба зняти, посипати сиром, що залишився, і запікати ще близько 15 хв.
Картопля по-нідерландськи
Інгредієнти:
Приготування
Нагрійте оливкову олію та вершкове масло в невеликій каструлі. Зробіть меншим вогонь та додайте часник, гілочки чебрецю. Варіть 20−25 хвилин. Помішуйте часник та стежте, щоб він не став коричневим.
Картоплю добре очистіть від бруду та наріжте на тонкі скибочки так, щоб дно картоплі залишилося цілим. Викладіть картоплю в форму для запікання (картоплини мають лежати розрізаною стороною вгору).
Змажте часниковою олією з усіх боків, посипте сіллю та чорним меленим перцем, запікайте в духовці близько 60 хвилин.
Під час запікання кожні 20 хвилин змащуйте картоплю часниковою олією.
Через 60 хвилин знову дістаньте форму з духовки та розкладіть між скибочками по 4−5 дольок часнику на кожну картоплину.
Змажте олією та запікайте у духовці 10−15 хвилин, поки картопля не стане хрусткою.
Пряний кускус із гранатом
Приготування
У киплячий бульйон всипати кускус. Розмішати, накрити кришкою і залишити на 6 хв.
У сковороді нагріти оливкову олію і, помішуючи, злегка обсмажити крупу. Посолити, додати імбир і паприку. Додати вершкове масло і зняти з вогню.
Гранат почистити і відокремити зерна. Креветки обдати окропом, почистити і обсмажити на оливковій олії. Змішати зерна граната з кускусом. Перед подачею зверху викласти креветки. Прикрасити зеленню.
Рис із сухофруктами
Інгридієнди:
Приготування
Цибулю і часник дрібно нарізати. Обсмажити разом з куркумою протягом 1 хв. Курагу і кеш’ю порубати.
У сотейник всипати рис і залити бульйоном. Додати обсмажену з часником цибулю і сухофрукти. Посолити і приправити за смаком. Перемішати, довести до кипіння і варити під кришкою до готовності рису.
Нагадаємо, відомий тренер та дієтолог Віктор Мандзяк радить починати сите застілля з некалорійної страви. Згідно з його порадою, якщо заповнити шлунок овочами, грибами, здоровими гарнірами та нежирним м’ясом, місця там для висококалорійних смаколиків залишиться небагато.