Камінці у жовчному міхурі мають 10−20% населення, ризик їх утворення збільшується з віком та частіше патологія зустрічається у жінок. Чому так відбувається — відповідь на своїй сторінці в інстаграмі дає терапевтка та гастроентеролог Євгенія Белінська.
«Чинників виникнення конкрементів дуже багато і визнати винним у пацієнта якийсь один — неможливо. Нефармакологічні методи, які допомагають у профілактиці ЖКХ — це контроль ваги (чим більший ІМТ, тим вищий ризик утворення конкрементів). Фізична активність — рівень інсуліну, тригліцеридів та секреції слизу в жовчному міхурі, прискорюється перистальтика та рівень холецистокініну, який змушує скорочуватись жовчний міхур). Регулярне харчування з достатньою кількістю клітковини, жирів. Вживання горіхів має позитивний вплив, а у деяких дослідженнях довели, що кава має захисний ефект, а от переваги вегетаріанської дієти лишаються суперечливими».
За словами лікарки, не забуваємо їсти продукти, багаті на вітамін С — це ківі, квашена капуста, солодкий перець, відвар шипшини, чорна смородина, обліпиха тощо.
«Не всім підряд можна приймати препарати урсодезоксихолевої кислоти для профілактики утворення камінців. Однозначно варторозглянути прийом цих препаратів пацієнтам, які:
Це ні в якому разі не означає, що ці препарати не можна приймати, але будьте свідомими і не забувайте відвідувати планове УЗД органів черевної порожнини".
Євгенія Белінська констатує — згідно до статитистичних даних близько 80% пацієнтів мають безсимптомне носіння камінців у жовчному міхурі, знаходяться на парентеральному харчуванні. Тож навіть якщо дотримуватись усіх рекомендацій, це не гарантує на 100%, що у вас ніколи не буде діагностовано жовчнокам’яну хворобу, але суттєво зменшить ризики.
Нагадаємо розповідь дієтологині про унікальну користь квасолі.