Клуб споживачів

Протухлі яйця: як їх розпізнати в магазині

16:55 — 11 лютого 2023 eye 43505

Вправні господині добре знають, що курячі яйця можна вживати лише свіжими, навіть якщо потім їх піддають термічній обробці. Тому так важливо розуміти, на що звертати увагу, купуючи яйця в магазині чи на базарі, або ж дістаючи з холодильника після тривалого відключення електроенергії.

Понюхайте яйце, не розбиваючи. Якщо ви вже відчуваєте підозрілий аромат, то, швидше за все, продукт зіпсований. Але щоб переконатися в цьому, дістаньте глибоку мисочку і розбийте шкаралупу. Вилийте вміст яйця в тарілочку і знову понюхайте. Якщо ви відчуєте неприємний запах сірководню, навіть не думайте готувати з цього яйця будь-яку їжу.

Подивіться, як виглядають яйця зверху і з боків. Розбиті яйця не купуйте, навіть якщо на них йде велика знижка. Через отвори всередину продукту можуть проникнути шкідливі бактерії і різні інфекції. Бажання купити їжу подешевше може обійтися вам у копієчку під час лікування.

Потрясіть яйце в руці, уважно прислухаючись до звуку. У свіжого яйця його бути не може. А ось протухлий продукт буде хлюпати.

Опустіть яйце у воду (для цього краще використовувати прозору склянку). Наливайте тільки холодну воду — можна як фільтровану, так і з-під крана, різниці немає. Потім акуратно опустіть яйце. Якщо воно опустилося на дно і лежить на боці — свіже, опустилося на дно, але встало гострим кінцем вниз — яйцю кілька тижнів, вживати в їжу його варто тільки після тривалої термічної обробки;
спливло наверх або повисло посередині склянки — протухло, його треба викинути.

Перед приготуванням помийте яйця під проточною теплою водою, насухо витріть кухонним рушником, а далі можете приступати до приготування страв. Якщо ви не плануєте відразу готувати щось, то і мити яйця попередньо не потрібно. Так ви видалите захисну плівку, і тоді підвищиться ризик, що за час зберігання яєць в них проникнуть бактерії.

Якщо яйце вже розбите, також не поспішайте готувати з нього — спершу подивіться на стан білка і жовтка, звернувши увагу на цілісність вмісту. Якщо білок і жовток відразу ж відокремилися один від одного, це говорить про їх «не першу свіжість».

А ще не варто боятися появи на вареному жовтку темного ободку (він зазвичай свідчить, що яйце переварили). Таке яйце можна спокійно з’їсти. Також ободок може бути наслідком варіння у воді з підвищеним вмістом заліза.

Нагадаємо, раніше «ФАКТИ» дали пораду, як перевірити якість масла, сира та молока.