Книга рецептів

Млинці для тих, хто хворіє на цукровий діабет: як приготувати корисний десерт на Масляну

19:12 — 21 лютого 2023 eye 26606

Масляний тиждень у 2023 році розпочався з понеділка, 20 лютого, й триватиме до неділі, 26 лютого.

У цей час заведено готувати вареники та пекти млинці з різними начинками. Людям, які страждають на діабет, теж хочеться святкувати з усіма, але вони знають, що цукор та біле борошно вищого ґатунку різко збільшують рівень цукру в крові, а потім також різко його знижують.

Людям зі схильністю до цукрового діабету краще виключити з раціону ті продукти, які мають індекс понад 70 одиниць і належать до червоної зони. Йдеться не лише про додавання цукру, а й про біле борошно.

Замість цукру можна використовувати цукрозамінник. А якщо млинці будуть з несолодкою начинкою, то можна взагалі обійтися без цукру.

Для приготування млинців найкраще використовувати цільнозернове борошно.

Річ у тому, що борошно після першого помолу містить достатню кількість жирних кислот, мінеральних речовин, а також клітковину. Калорійність усієї страви знижується саме за рахунок клітковини, до того ж уповільнюється процес всмоктування вуглеводів.

За словами дієтолога, можна вибрати гречане, вівсяне, лляне борошно. Найкраще додавати таке борошно до звичайного цільнозернового, тому що просто з гречаного або вівсяного млинці не вийдуть добрими — вони розпадатимуться.

Як начинку краще використовувати птицю, фрукти, джеми із замінником цукру.

Смажити млинці на антипригарній сковороді без використання олії. Її трохи краще додати до самого тіста.

Лікар-дієтологиня запропонувала рецепт корисних млинців.

Інгредієнти:

яйця — 2 шт.;
цільнозернове борошно — 120 грам;
вода — 100 мл;
розпушувач — 0,5 ч.л.;
оливкова олія — 1 ст.л.;
сіль та цукрозамінник.

Приготування:

Збити віночком 2 яйця, додати розпушувач та цукрозамінник, і все це добре перемішати.

Додати трохи теплої води, борошно та ложку олії.

Консистенція, яка має вийти, нагадує трохи рідкий кефір.

Дати настоятися тісту 10−15 хвилин.

Випікати млинці потрібно по 2−3 хвилини на обидва боки на добре розігрітій сковороді.

Раніше «ФАКТИ» публікували рецепт медового печива, яке можна довго зберігати.