Пелюстки та листя багатьох квітів не лише запашні та красиві, а й корисні та навіть смачні. Тому їх успішно можна використовувати у приготуванні страв. Однією з таких є герань, яка у багатьох росте на балконах та підвіконнях. Її квіти можна заморожувати у кубиках льоду, додавати до прохолодних напоїв, до варення та прикрашати ними тістечка.
«Мені здається, що герань росте майже в кожній квартирі чи будинку, адже її вирощувати просто й не затратно. Аромат в цієї рослини особливий — ніжний цитрусовий. У ній містяться дубильні речовини, солі, органічні кислоти та флавоноїди, — розповіла «ФАКТАМ» кулінарка Ольга Буравчук. — Вона покращує роботу органів травлення. В багатьох національних кухнях герань дуже популярна. Наприклад, болгари додають її листки до прохолодних напоїв, компотів, оздоблюють ними десерти. Вони чудово тонізують та знімають стрес. У Франції популярні десерти, прикрашені зацукрованими пелюстками герані. Оскільки я люблю експерименти на кухні й мені імпонують квіти у моїх стравах, вже кілька років ця рослина серед моїх трендів.
Насамперед перед вживанням герані потрібно переконатись, що її квіти та листя не оброблені пестицидами. Зірвати та помити їх, просушити на паперовому рушнику. Якщо ви лише знайомитесь з цією рослиною, раджу почати з консервації. Додайте кілька листочків під час приготування варення з айви, смородини, яблук, тоді смак стає ще яскравішим. Коли вже страва готова, витягуємо герань.
Аби на поверхні джему не виникла пліснява, варто зверху викласти свіжий лист герані, після того банку закрийте кришкою чи просто зав'яжіть пергаментним папером. Особисто мені до смаку смородинове варення з геранню. Потрібні 1 кілограм ягід, 1,4 кілограма цукру, 4 склянки води, 6−7 листків герані. Зварити сироп, відлити одну його третину, а в решту 2/3 частини покласти ягоди. Потім все кип'ятити 3−4 хвилини, зняти з вогню на 6−8 годин. У відлитий гарячий сироп покласти листя герані й залишити настоюватися на 2−3 години. Потім знову дати варенню покипіти 5−7 хвилин, влити попередньо нагрітий сироп, що залишився, з якого видалено листя, й варити до готовності. Розлити варення по банках гарячим, дати охолонути та тільки після цього закрити кришками. Крім того, на листі герані можна настоювати сиропи, молоко, додавати його у чай, в результаті отримаєте освіжаючий напій із кислинкою та водночас гірчинкою".
Як десерт господиня радить приготувати зацукровані квіти герані, які точно стануть вашими фаворитами й до ранкової філіжанки кави ідеально підійдуть.
«Для цього візьміть жменю квітів герані, білок одного яйця та цукрову пудру до смаку. Промиті квіти просушіть. Далі збийте білок і за допомогою пензлика нанесіть його на квіти. Обсипте цукровою пудрою через сито та ще раз висушіть квіти. Готовий десерт зберігати слід у скляній банці», — говорить кулінарка.
Також можна приготувати літній напій, який допоможе краще переносити спеку. Залийте чашкою окропу 6 листків герані, 3 грами сухої приправи з гвоздики та 2 пакетики улюбленого чорного чаю. Додайте мед, цукор до смаку. Процідіть і подавайте з льодом, прикрасивши келихи листям герані.
Раніше «ФАКТИ» розповідали про те, що в Європі дуже популярна в кулінарії лаванда. Квітка додає солодкого квіткового аромату напоям і десертам, а пікантності — м’ясним стравам.
Читайте також: Кольорова сіль з трав і квітів: додайте до свого меню екзотики