Чимало людей, на жаль, не виявляють допитливості й мало знають про цю ягоду, її лікувальні властивості. То ж нерідко бачимо, як осипаються додолу гарні стиглі плоди і люди топчуть їх, проходячи повз дерево, подекуди й не здогадуючись, що нехтують чудодійними ліками. Щоправда, інакше поводяться діти. Справді, ягода додасть їм здоров’я, сили, бадьорості, ділиться травниця Наталія Земна, яка раніше розповідала про цілющі властивості липи.
«У шовковиці менше кислот, але більше ніж в інших ягодах, цукрів, що легко засвоюються. Недаремно її вважають найсолодшою ягодою наших широт. І за це її особливо полюбляють діти. Шовковиця врятує дітей від діатезів, очистить кров, сприятиме кровотворенню. Є у цій маленькій ягоді білки, жири, вітаміни фосфорна кислота, вкрай необхідне нашим дітям для кровотворення залізо. Шовковиця корисна діабетикам та людям з серцево-судинними захворюваннями.
В народній медицині Кореї — країні, де це дерево дуже поширене, популярні ліки з бруньок шовковиці. Збирають бруньки (навіть взимку) сушать і готують водні настої. Вживають для того, щоб позбутися зайвої повноти, огрядності.
У традиційній східній медицині з давніх часів використовували сироп із ягід шовковиці та відвари з листя, гілочок для лікування цукрового діабету, гіпофункції нирок та інших захворювань.
У нас, в Україні, хворим на цукрицю (так в народі раніше називали діабет) давали шовковицю. Але не чорну, а білу. Знали, що чорна шовковиця ефективно діє на шлунок, а біла — на підшлункову залозу".
Читайте також: «Використовуй те, що під рукою…»: п'ять способів швидко позбутися слідів шовковиці на тілі
Крім того, ягоди й сік шовковиці допомагають лікувати атрофію зорового нерва. Настої стиглих ягід застосовують як потогінний засіб у разі простудних захворювань.
«Дві столові ложки подрібнених ягід шовковиці залити склянкою окропу і дати настоятися чотири години. Вживати по чверті склянки чотири рази на день перед їжею.
Сік ягід зарекомендував себе і як один з найкращих засобів од кашлю. П’ють його і за хронічних запорів. А розведеним з водою (у співвідношенні один до трьох) полощуть горло і рот у разі запальних процесів.
Деякі лікарі, опираючись на народний досвід, рекомендують хворим на цукровий діабет посипати страви (сир, каші тощо) порошком із висушеного листя шовковиці. Листя шовковиці має заспокійливу, протизапальну дію, є жарознижувальним засобом.
Наголошу, що листя збирають до того, як достигнуть плоди.
Особливо показані відвари й настої листя від головного болю, запаморочень, невралгій, набряків, паралічу рухових нервів.
Десять грамів свіжого листя шовковиці залити склянкою окропу і дати настоятися чотири години. Випити впродовж дня за чотири рази (по чверті склянки, четвертий раз — перед сном)".
Раніше травниця радила для отримання від моркви максимальної користі класти її у суп чи борщ тільки підсмаживши.