Книга рецептів

Пиріг «Яблучна хмаринка»: ароматна випічка до філіжанки кави

20:06 — 12 жовтня 2024 eye 11223

Осіння випічка для багатьох — особлива насолода. Цей пиріг готується швидко та просто. Поєднання ніжного та вологого тіста з ароматною яблучною начинкою та білковою хмаринкою — пиріг буквально тане у роті й зникає на очах. Великий недолік — напрошується подвійна порція, ділиться кулінарка Тетяна Петришина. Яблука краще брати кисленькі, від шкірки очищати не потрібно. Форма підійде розʼємна, діаметром 20 сантиметрів.

Тісто

Все разом збити до однорідності, додати просіяне борошно з розпушувачем, перемішати до однорідності. Тісто має вийти в’язке, не рідке, як густа сметана.

Начинка

Яблука нарізати кубиками, на сковорідці розтопити шматочок масла, додати цукор, яблука, карамелізувати на великому вогні хвилин 5 до випаровування рідини. В кінці додати крохмаль і ще буквально 2 хвилини помішати, щоб крохмаль заварився, перекласти в тарілочку та охолодити.

Меренга

Білки + сіль збити до піни, поступово додати цукор, збиваючи на середніх обертах до розчинення цукру, тоді на максимальних до піків (білки тримаються вінчика).

Приготування:

Тісто вилити у застелену пергаментом форму. Випікати в розігрітій духовці до 190/200 градусів 10−15 хвилин до готовності (перевірити шпажкою). Важливо не перетримати, трішки може бути сирим всередині.

Вийняти з духовки, викласти яблука, присипати трішки корицею, викласти меренгу, посипати за бажанням мигдалевими пелюстками, випікати ще хвилин 10 при температурі 180−190 градусів до золотистого кольору.

Раніше «ФАКТИ» розповідали, як приготувати хіт осіннього сезону — гарбузовий рулет.