Зазвичай мачанку готують до чогось, наприклад до знаменитого яворівського пирога з начинкою із гречки та картоплі. Ця страва завжди вважалася простою. І часто ввечері господині готували мачанку для своїх рідних. Сковорода мачанки та хліб — ідеальна вечеря, ділиться кулінар Павло Гонда.
Складники:
- Молоко — трохи більше пів літра
- 2 ст. ложки кукурудзяного борошна
- 2 ст. ложки пшеничного борошна
- 1 яйце
- Кусок копченого або простого сала
- Трохи олії
- Сіль за смаком
- Хліб
Приготування:
У сковороду нарізаємо сало (солонину) і підсмажуємо. Можна так, щоб були шкварки. Це вже, як ви любите сало у страві.
У миску з'єднуємо кукурудзяне і пшеничне борошно, вливаємо молоко, додаємо яйце. І все перемішуємо колотівкою, вилкою, чи вінчиком. Щоб не було грудочок. В іншу сковороду вливаємо цю масу і варимо. Постійно перемішуємо, щоб не пригоріло. І обов'язково візьміть стару сковороду, або таку, яка не подряпається. Бо мішати треба за допомогою вінчика.
Як маса закипіла і загусла, додайте підсмажене сало. І все варимо пару хвилин, головне, щоб не пригоріло. Мачанка має густину приблизно як заварний крем. Мачанка загусла, ставимо її на стіл, вмочуємо хліб та їмо.
Нагадаємо рецепт авдіївської каші — неперевершеної гастрономічної спадщини України.